IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпоследни сме в ЕС по усвояване на евросредствата

Тази и следващата година се очертават като много интензивни за доусвояването на парите от стария програмен период, коментира вицепремиерът Зинаида Златанова

11:03 | 05.04.14 г.
Предпоследни сме в ЕС по усвояване на евросредствата

Парите през новия програмен период

Вчера вицепремиерът е предала в Брюксел окончателния текст на Споразумението за партньорство с Европейската комисия. До края на юни ще бъдат предадени и окончателните текстове на оперативните програми.

Очаква се текстовете на споразумението да бъдат одобрени от европейските власти до края на лятото.

Златанова посочи, че европейските избори не са заплаха за одобряването на споразумението и оперативните програми и изрази надежда, че на административно ниво работата ще бъде свършена въпреки изборите.

Страната ни ще разполага с 15 млрд. евро от 2014 до 2020 г. Около половината от тези средства – 7 млрд. евро, са преките плащания в селското стопанство, а останалите над 7 млрд. евро ще бъдат разпределени по деветте оперативни програми.

Инфраструктурата, включително екологичната инфраструктура, транспортната и градската, ще се финансира с над 4 млрд. евро, а останалите 3 млрд. евро ще са за бизнес, образование, заетост, иновации, коментира вицепремиерът.

“Това е разпределението, което съответства на общата цел на Европейския съюз (ЕС) за икономически растеж. Тези средства, които ЕС е отделил от бюджета, за да подпомага по-изостаналите държави, са посветени на това – растеж и осигуряване на работни места”, коментира тя.

Градовете за подпомагане – основен спор с ЕК

Златанова потвърди, че страната ни ще продължи да настоява градовете за подпомагане по програмата “Региони в растеж” да са 67. “Ще продължим да водим преговори, бихме могли да убедим Брюксел, че нивото на развитие на българските региони предполага по-съществено подпомагане на по-голям брой населени места, за да напреднат по-бързо”, коментира тя.

Зинаида Златанова обясни, че ЕК настоява за по-голяма концентрация на усилията и залага на градове – “двигатели”, които да издърпат след себе си останалите около тях. “Ние обръщаме принципа на концентрация и казваме, че това няма да ни свърши работа, регионите са много изостанали и трябва да бъдат подпомогнати по-равномерно”, каза тя.

“Парите са един израз на солидарността, която ние получаваме от по-богатите страни, от регионите, които са по-напреднали”, коментира още вицепремиерът.

“Трябва да се замислим поне веднъж на 5 години, когато има европейски избори, за ценностите – какво ни е събрало заедно и защо обединена Европа е толкова важна.

Целта е Европа да стане по-конкурентоспособна икономика, да осигурим растеж, който е същевременно приобщаващ и в който участват всички европейски граждани, да имаме интелигентна икономика, която да може да е водеща в света. Целта на всичко това е европейските граждани да живеят по-добре”, заключи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още