IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андреева предлага промени за ТЕЛК-овете

Детските и специализираните експертни лекарски комисии да станат част от тях, предлага министърът на здравеопазването

16:05 | 04.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Андреева предлага промени за ТЕЛК-овете

Детските и специализираните (очни, белодробни и психиатрични) експертни лекарски комисии да станат част от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК). Това е предложение, което министърът на здравеопазването Таня Андреева ще направи пред Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Промяната е предложена още през 2010 година, но не е извършена, заяви пред журналисти министър Андреева, цитирана от БТА. Тя уточни, че когато се разглеждат случаи, свързани с деца, в комисиите ще участват и педиатри.

Предлаганата промяна няма да забави работата на комисиите, смята здравният министър.

Поправката обаче ще разреши на лекарите, които работят в извънболничната и болничната помощ, да бъдат членове на комисиите. Досега лекарите, работещи в ТЕЛК, не можеха да работят на друго място. Това ограничава възможностите за развитието на лекарите, допълни министър Андреева.

Припомняме, че преди дни здравният министър заяви, че с промените се цели либерализиране на режима на работа за ТЕЛК. „Новият метод със сигурност няма да доведе до щета за пациентите“, каза тя пред Нова телевизия. Андреева обясни, че основният проблем е, че няма лекари, които да искат да работят в експертните комисии. До момента съществува ограничение, че те или са лекари в ТЕЛК, или са на друго място, разясни тя.

„В момента ние либерализираме този режим. Специализираните ТЕЛК-ове минават към общите. В комисиите ще могат да работят и хора, които имат и друго работно място. За това те ще получават допълнително заплащане”, коментира здравният министър.

Друга промяна, която предстои да бъде обсъждана, е изследвания, направени по друг повод в рамките на една година, да бъдат валидни и пред ТЕЛК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още