IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз иска ежемесечни сведения как Здравната каса харчи бюджета си

Все още не е ясно как ще се покрие неизбежният дефицит в бюджета на здравната институция

13:53 | 03.04.14 г.
Лекарският съюз иска ежемесечни сведения как Здравната каса харчи бюджета си

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява Здравната каса да публикува месечните отчети на болниците, както и отчетената от тях надлимитна дейност и платени медицински изделия. От съюза настояват да бъдат публикувани и разходите, които касата прави за извънболнична помощ.

Ръководството на БЛС е изпратило във вторник писма до министър-председателя Пламен Орешарски, до управителя на НЗОК Румяна Тодорова и Надзорния съвет на касата, в които настоява за спешни срещи с тях. Това става ясно от информация, публикувана на сайта на съсловната организация.

В писмото до премиера се казва, че още с приемането на Закона за бюджета на НЗОК лекарският съюз е предупредил за оформящ се дефицит от поне 200 милиона лева. От лекарския съюз напомнят, че при подобен дефицит решението би могло да бъде или актуализация в средата на годината, или да се вдигнат приходите, след като държавата започне да плаща пълния размер на вноските за определени категории граждани, които тя осигурява. 

В писмото до ръководството на НЗОК се заявява, че от БЛС до този момент не са получили ясно становище от страна на управителя и надзора на касата по какъв начин ще се покрие неизбежният дефицит. „Напомняме Ви, че съгласно действащото законодателство, ако се прави актуализация на бюджета, тя следва да се инициира от НЗОК, а не от депутати или други институции, както и че евентуална такава процедура ще продължи три месеца”, пише в съобщението.

Лекарите настояват да получат от Здравната каса точна информация за разходите по отделните елементи на бюджета, както и очакваното изпълнение за годината, при спазване на договорените срокове за заплащане, и на тази база – очаквания недостиг на средства в бюджета.

В писмото до НЗОК се заявява, че Националният съвет на БЛС счита, че бюджетът на болниците и разходите за лекарства се извършват напълно непрозрачно. Поради тази причина се настоява на сайта на НЗОК да се публикуват данните досега. Иска се също оттук нататък да се публикуват ежемесечно сведения за бюджетите на болниците, отчетената от тях дейност, включително надлимитната и какво им е заплатено. Настоява се и за информация за спешната и извънболничната помощ по тримесечия, както и ежемесечните разходи за лекарства за домашно лечение и онколекарство. 

„Ясно е, че каквито и мерки да се предприемат, те няма да премахнат дефицита. БЛС няма да се съгласи реално извършени дейности да не бъдат заплатени, нито пък да се прехвърлят плащания за следващата година, което ще задълбочи проблемите”, се казва в края на писмото до НЗОК.

В писмото до премиера също се споменава за това, че актуализация на бюджета трябва да се инициира от ръководството на НЗОК. От БЛС отбелязват, че е уместно на срещата с министър-председателя да присъстват и министрите на финансите и здравеопазването.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов коментира, че ако не бъдат взети мерки, лесно би могла да се повтори ситуацията от миналата година, когато „болниците бяха заплашени да получат едва 80% от изработеното и те автоматично направиха 150 процента, за да получат сто”.

Най-късно до края на месец май трябва да се актуализира бюджетът на Касата с минимум 200 млн. лв., за да ги няма тези трусове и да се успокоят болниците и да спрат с така наречените свръххоспитализации, смята Райчинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още