IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойно се увеличава срокът на валидност на лиценза за превоз на пътници и товари

Увеличава се и срокът на валидност на разрешението за таксиметров превоз на пътници – на поне 3 години, а не 12 месеца, както беше досега

10:54 | 03.04.14 г.
Двойно се увеличава срокът на валидност на лиценза за превоз на пътници и товари

Срокът на валидност на лиценза за извършване на обществени превози на пътници и товари се увеличава от 5 на 10 години. Това реши парламентът като прие на първо четене промени в Закона за автомобилните превози, внесени от депутати от ДПС и БСП.

В мотивите на вносителите е посочено, че целта е да се намали административната тежест за превозвачите, съобщава Dnes.bg. „Увеличаването на срока, за който се издават лицензите, ще доведе до намаляване на административните процедури за продължаване на срока на лицензите, намаляване на таксите за извършване на административните услуги, което от своя страна ще доведе до намаляване на административната тежест върху бизнеса”, посочват те.

Увеличава се и срокът на валидност на разрешението за таксиметров превоз на пътници – на поне 3 години, а не 12 месеца, както беше досега.

Разрешението ще се издава на превозвач, който е регистриран по реда на този закон и няма задължения за данъци или осигурителни вноски, освен когато са отсрочени или разсрочени по законов ред.

Освен това с промените в закона се опростява и процедурата за издаване на разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници и се улеснява получаването на разрешение, като така се намаляват и разходите за подаване на заявление за издаване на разрешение за бизнеса, подчертават депутатите.

Предвижда се администрацията да не може да изисква предоставяне на информация или документи, които са налични при съответния или при друг орган, а ги осигурява служебно за нуждите на съответното производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още