IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петя Ставрева: Законът за комасацията трябва да е част от дългосрочна стратегия

Трябва да се прецезира ефектът от данъка върху пустеещите земи, коментира председателят на партия „Обединени земеделци”

08:54 | 02.04.14 г.
Петя Ставрева: Законът за комасацията трябва да е част от дългосрочна стратегия

Приемането на Закон за комасацията трябва да бъде част от дългосрочна стратегия за регулиране на отношенията между собствениците и държавата, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на партия „Обединени земеделци” Петя Ставрева.

Тя допълни, че е важно всички страни, в това число малки, средни и големи собственици и държавата, да бъдат удовлетворени.

„Важно е дали идеята за данък  ще е само върху пустеещите или и върху обработваемите земи. Трябва да се прецезира ефектът от този данък,” заяви Ставрева.

Ставрева подчерта, че много от собствениците нa пустеещите земи не са в страната. В тази връзка трябва да бъде анализирано какъв ще бъде ефектът от прилагането на подобен налог. Тя допълни, че подобна ставка има пряко отношение към общините и трябва да се уточни кой ще събира данъка, къде ще се насочват средствата и т.н.

Партията настоява също така да се предоговорят условията за разпределение на европейските средства за селските райони. Ставрева коментира, че се повтарят порочни практики, както и че подобно на предходния програмен период отново програмата за развитие на селските райони ще закъснее.

По думите й част от критериите, заложени в програмата, не отговарят на нуждите на фермерите. Ставрева посочи, че се вижда заявка на правителството да постави като приоритет дребните производители, но според нея, ако няма дългосрочна стратегия за сектора, усилията няма да имат ефект.

Председателят на „Обединени земеделци” посочи още, че правителството и по-специално ДПС се опитва монополизира сектора на тютюнопроизводството. По думите й е добре да има регулация, но до определени граници. Според нея когато има прекалено много държавна намеса, ефектът няма да е особено положителен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още