IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По-ниските цени на газа няма да се отразят на цената на парното

За битовите и стопанските потребители на газ цената ще намалее с между 3 и 15%, изчислиха от ДКЕВР

13:21 | 28.03.14 г.
По-ниските цени на газа няма да се отразят на цената на парното

По-ниската цена на природния газ от 1 април няма да се отрази на цената на парното и топлата вода, заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.

Според него намалението на цената на газа компенсира повишаването на акцизите от началото на годината и по тази причина крайните потребители няма да усетят намаление в сметките си от топлофикационните дружества.

По-ниската цена обаче ще се отрази на сметките на битовите и стопанските потребители на природен газ, категоричен беше още Боев. Промяната е в посока надолу – с между 3 и 15 на сто. Големите разлики от енергийния регулатор обясняват с това, че „има множество газопреносни дружества с различни цени“.

Понижението за битовите и стопанските потребители на газ всъщност ще дойде от по-ниската цена за газопреносните дружества, което ще е между 0,4% и 12% надолу, уточни още Боев.

Що се отнася до това дали цената на тока ще падне заради намалената цена на когенерациите, отговорът ще стане ясен до 30 юни, коментира още председателят на енергийният регулатор. Той не можа да даде данни какъв процент представлява енергията от когенерациите на топлофикационните дружества в енергийния микс.

До 1 юли, откогато започва новият ценови период, всички ценообразуващи елементи ще бъдат взети при решението за цената на тока.

„Длъжни сме да спазваме закона и не ме касае как ще изглежда отстрани повишаването на цената на тока след изборите за Европейски парламент“, категоричен беше Боев. Той коментира още, че проблемите между НЕК и електроразпределителните дружества, които също са ценообразуващ елемент, са от месеци и не са възникнали през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още