IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлофикациите възразиха срещу намаляването на цената на тока от когенарации

НЕК ще спести 4-5 млн. лева от това понижение, изчислиха от браншовата камара на енергетиците в България

13:05 | 28.03.14 г.
Топлофикациите възразиха срещу намаляването на цената на тока от когенарации

Топлофикационните дружества възразиха срещу намаляването на цената на електроенергията, произвеждана от когенерациите. Припомняме, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), успоредно с намаляването на цената на природния газ с 2,73%, реши да намали и цените на тока от когенерациите.

От Българската браншова камара на енергетиците обясниха, че това решение не взима предвид увеличения акциз върху природния газ от 1 януари 2014 година. Акцизът беше вдигнат шест пъти, припомни зам.-председателят на организацията Валентин Терзийски.

Той изчисли, че благодарение на намалението Националната електрическа компания (НЕК) ще плати с 4-5 млн. лева по-малко на топлофикационните дружества за второто тримесечие за изкупуване на електричество. "Това е целта, която оправдава средствата", коментира Терзийски.

Той обаче посочи, че само заради увеличения акциз за първото полугодие приходите на дружествата ще бъдат с между 1,7% и 1,9% по-малко.

В решението на енергийния регулатор не е отразено още и че от тази година топлофикациите трябва да купуват емисиите за въглероден диоксид, каза още Терзиев. Той допълни, че до края на деня дружествата ще внесат своите становища по решението на ДКЕВР.

Акцизът заема дял между 2 и 3% от цената на произведената от дружествата електроенергия, уточни председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев. Той припомни, че в края на декември 2013 г. енергийният регулатор не е съобразил увеличението на акциза за природния газ.

Представители на топлофикационните дружества се съгласиха, че комисията е в правото си да намалява цената, защото природният газ е с понижена цена от 1 април, но поискаха да се вземат предвид всички разходи на дружествата при определяне на цените.

Диан Паунов от "Топлофикация - София" припомни и модела на плащане на задълженията на дружеството. Той предвижда авансово плащане на доставките за природен газ от "Булгаргаз", а сметките на потребителите се събират с 2-3 месеца забавяне. За разликата в периода газовото дружество налага лихви.

За Еленко Божков от ДКЕВР този мотив е несъстоятелен и препоръча на дружеството да подобри събираемостта на приходите си.

Топлофикационните дружества ще изпратят своите становища до 31 март, а енергийният регулатор ще вземе крайното си решение на закрито заседание на 1 април.

Боев посочи пред журналисти след края на заседанието, че разходите за въглеродни емисии, посочени от топлофикациите, могат да бъдат вземани предвид само след като бъдат отчетени пред регулатора. Според него намалението на цената на природния газ компенсира увеличения акциз на природния газ от 1 януари 2014 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още