IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът се е подобрил през март

През първите три месеца на 2014 г. БТПП не вижда сигнали за значително оживление, а от БСК гледат по-оптимистично на 2014 г.

16:07 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът се е подобрил през март

Общ показател за бизнес климата

Графика: НСИ

Показателят в промишлеността се понижава с 1,3 пункта в сравнение с февруари заради по-неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията в сектора. Същевременно обаче анкетата на Националния статистически институт (НСИ) от проведените в началото на месеца анкети сред мениджъри и предприемачи отчита леко подобрение на оценките им по отношение на производствената активност. Очакванията на бранша са през следващите три месеца тя да се увеличи.

И има защо. През януари индустриалното производство нарасна с 1,4% на месечна и с 2,3% на годишна база. Увеличеното би следвало да се отрази и на икономическия растеж за първото тримесечие на новата година. Брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,9% през 2013 г., а преобладаващите прогнози за 2014 г. са позитивни.

Отделно през януари темпът на растеж на вноса на страната ни изпревари този на износа за трети пореден месец - знак, че инвестиционната активност на фирмите постепенно се увеличава. Очакванията са, че през тази година, редом с износа, потреблението и индустриалното производство ще бъдат едни от основните двигатели за икономическия растеж на страната.

Търговците на дребно върнаха оптимизма си през март. Положителните нагласи са продиктувани от позитивните очаквания по отношение на обема на продажбите и на поръчките към доставчиците през следващите три месеца. Недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша продължават да са основните фактори, които задъхват бранша.

Предпочитанията на домакинствата да отлагат своето потребление също оказва влияние. През февруари населението добави още 114 млн. лв. към спестяванията си в банките. Но фактът, че търговията на дребно се увеличи през януари и така нарасна за седми пореден месец, се явява светлината в тунела.

През март съставният показател „бизнес климат в строителството” се повиши с 1,5 пункта. Оптимизмът в бранша преобладава в първите три месеца на годината. Прогнозите на предприемачите в сектора по отношение на строителната активност през следващите три месеца са благоприятни. Според анкетираните мениджъри строителната дейност ще се увеличава, а продажните цени ще останат без промяна в следващите три месеца.

Миналата седмица председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов разкри, че заради кризата строителната продукция се е върнала на нивото от 2006 г. Той е по-песимистичен в сравнение с резултатите от анкетата на НСИ. Според Голосов рисковете пред строителния сектор остават и през тази година, като не се очаква значително подобрение.

Същевременно управляващите ще се опитат да облекчат строителните режими с ново законодателство. Целта е смекчаване на процедурите, съкращаване на сроковете и намаление на финансовата тежест за инвеститорите.

Що се касае до сектора на услугите, през март предприемачите оценяват настоящата тенденция при търсенето на услуги като леко намалена, докато очакванията им за следващите три месеца са по-оптимистични. И тук мениджърите не очакват промяна в продажните цени в следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още