IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на производител в промишлеността запазват нивото си през февруари

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар спада с 2,5%, а общият индекс - с 3,3%

13:23 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на производител в промишлеността запазват нивото си през февруари

През февруари индексът на цените на производител в промишлеността на вътрешния пазар запазва нивото си от януари (-0,01%). От октомври насам той е почти неизменен на ниво от 112,1-112,2 пункта.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че показателят се свива с 2,5% за последните 12 месеца. Така тенденцията за спад в цените на годишна база се запазва.

На месечна база общият индекс на цените на производител (включващ и цените на международния пазар) намалява с 0,1% спрямо януари, а на годишна база спада с 3,3%.

Индексът на цените на производител (ИЦП) е един от основните краткосрочни икономически показатели, характеризиращи икономическата конюнктура в България. Като такъв той би могъл да даде насоки за тенденциите при потребителската инфлация.

Имайки предвид едно от основните приложения на ИЦП, те могат да се разглеждат и като измерител на текущия инфлационен процес в икономиката. Общото между двата показателя е наличието на дефлация. През февруари понижението на потребителсктие цени достигна 2,6% на годишна база и е седмото поредно.

Индекси на цени на производител на вътрешния пазар в промишлеността

Графика: НСИ

На месечна база увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 0,8%. В преработващата промишленост е отчетено намаление - с 0,1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

На годишна база цените намаляват в добивната промишленост - с 10,1%, в преработващата промишленост - с 1,3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,7%.

Най-голямо влияние за тенденцията оказаха административните понижения на цените на електроенергията. В момента електроразпределителните дружества са в центъра на внимание, тъй като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) стартира процедура по отнемането на лицензите им. Дефлацията в промишлеността най-вероятно ще се задържи, защото от 1 април цената на природния газ ще бъде намалена с 2,73%.

Според използваната от НСИ методология цените на производител се изчисляват с три индекса – за вътрешния пазар, за износ и общ ценови показател. Националната статистика не публикува информация за цените на производител за стоките, предназначени за износ. Причината е спазването на търговската тайна на компаниите, предоставящи данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още