IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 март

07:50 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 28 март

Държавна земя ще се купува и с компенсаторни записи
в. Капитал Daily

Държавната земя ще може да се купува не само с компенсационни бонове, но и с компенсаторни записи. Тази изненадваща законова промяна е на път да се случи, след като депутатът Тунджай Наимов от пловдивския избирателен район на ДПС я предложи на второ четене в Закона за собствеността на земеделските земи, а колегите му от ресорната парламентарна комисия я одобриха почти без дебати на заседание, приключило вечерта в сряда.

В момента законът казва, че държавна земя може да бъде продавана на търгове само срещу поименни компенсационни бонове. Според новите текстове, с които "Капитал Daily" разполага, освен поименни компенсационни бонове при участие в държавни търгове за земя вече ще могат да се ползват още компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи. Освен това се въвежда изискване 20% от цената на земята да се заплаща с парични средства, т.е. в брой, а не както бе досега само с непарични средства, каквито са всички бонове и записи.

bTV сваля две свои програми от мултиплекса
в. Капитал Daily

Два от каналите на bTV -  Ring.bg+1 и bTV Lady+1, най-вероятно ще бъдат свалени от безплатния цифров ефир. Това стана ясно в четвъртък по време на 11-ия технологичен форум "Телекомуникационният и медийният бизнес пред нови предизвикателства", организиран от ICT Media. Както председателят на Комисията за електронни съобщения (КРС) Веселин Божков, така и този на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов един след друг предупредиха, че е възможно някои от каналите, излъчвани в момента от мултиплекс оператора, да бъдат свалени по тяхно искане, което да постави под въпрос успеха на цифровизацията изобщо като процес.

Имената на каналите не бяха уточнени по време на конференцията. "Една от телевизиите просто поиска да отнемем индивидуалния й лиценз за излъчване на тези конкретни канали. Не съм упълномощен да я назовавам", каза председателят на СЕМ Георги Лозанов. "Идния вторник ще обсъждаме това искане на заседанието си, а то ще е открито", уточни той. В дневния ред за заседанието на медийния регулатор още за 24 март (публикувано на сайта му в интернет) една от точките е разглеждане на искане от "БТВ медиа груп" СЕМ да прекрати лицензите й за цифрово ефирно излъчване на каналите Ring.bg+1 и bTV Lady+1. От самата медиа отказаха да потвърдят информацията с аргумента, че традиционно не коментират свои търговски взаимоотношения.

Скандалът "Карадере" вдъхнови нови мерки срещу офшорките
в. Сега

Заради случая "Карадере" депутатът от БСП Георги Кадиев ще предложи допълнения в приетия в края на м.г. закон за ограничаване на дейността на офшорките. Според Кадиев в него има пропуски и несъвършенства, тъй като той е първи по рода си в страните от Европейския съюз, а не е преписан от вече готов и работещ документ. С измененията няма да се забранят офшорките.

Соцдепутатът обясни пред "Сега", че идеята му е да се разшири обхватът на закона и изрично да се запише, че фирми, които искат да получат сертификат и облекчения по Закона за насърчаване на инвестициите, трябва задължително да разкрият кои са истинските им крайни собственици - физически лица. Същото условие трябва да важи и за компании, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса.

Парламентът чупи рекорда с промяна на Изборния кодекс по време на кампанията
в. Сега

42-рото Народно събрание има всички шансове да бие досегашните рекорди, като най-вероятно ще направи промени в Изборния кодекс при вече започнала кампания. Така обичайната практика да се правят изменения в закона за вота в 12 без 5 ще бъде нарушена. И това няма да е в разрез с конституцията и кодекса.

Преди два дни ГЕРБ внесе промени в Изборния кодекс, с които ЦИК се увеличава с още един мандат, който ще бъде даден на ДПС. От коментарите в парламента вчера стана ясно, че е напълно реално тези промени да бъдат разгледани и приети другата седмица. Поправките очевидно също са били договорени на прословутото кафе в Кърджали, изпито от Бойко Борисов и лидера на ДПС Лютви Местан. Резултатът от срещата бе, че преди два дни депутатите от движението подкрепиха номинацията на ГЕРБ за зам.-шеф на ЦИК, а сега герберите изпълняват своята част от договорката. Въпреки сегашните топли отношения между двете привидно антагонистични формации Борисов смята, че е несериозно да се говори за коалиция между ГЕРБ и ДПС. "Новите промени са, за да покажем още веднъж, че законът, който създаде Мая Манолова, е, за да обслужи само БСП и "Атака" за изборите", обясни бившият премиер.

Съдебният инспекторат беше изобличен с унищожителен доклад
в. Сега

На фона на безсилието на парламента да избере следващия главен съдебен инспектор Сметната палата излезе с унищожителен доклад за дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). С него се разкрива, че структурата, натоварена с големи очаквания при старта си през 2008 г., всъщност е неефективна и работи без стратегия, избирателно, субективно и хаотично. Главният инспектор в оставка Ана Караиванова е възразила, че одитът е нищожен, тъй като Сметната палата не може да проверява и контролира органи на съдебната власт и ИВСС. Оттам обаче са отхвърлили аргументите й с мотива, че независимостта на съдебната власт не означава безконтролност.

Сметната палата разкрива, че няма вътрешни правила за работата на инспектората. Така не само дейността му не е достатъчно прозрачна. Няма данни как е теглен жребият за това кои инспектори и експерти ще работят заедно. Освен това разпределянето е правено само при встъпването им в длъжност, а не всяка година, както изисква законът. Екипите за проверка по сигнали са определяни не на случаен принцип по реда на постъпването им в деловодството, а по преценка на главния инспектор, което погазва принципите на обективност и прозрачност. Когато прави предложения за дисциплинарни наказания, инспекторатът има различна практика и действа субективно.

Съветници се скараха за театъра на "Витошка"
в. Сега

Предложението за артпроект на столичния булевард "Витоша", който предвижда театър, конкурси за палачинки и плаж с коктейли, скара общинските съветници вчера. Основните възражения на опозицията на "Московска" 33 бяха, че проектът, предложен от Съюза на артистите, прилича повече на бизнесначинание, а не на изкуство.

"Мисля, че точката трябва да се оттегли. Часовият пояс за провеждане на събитията е притеснителен, а и не смятам, че там трябва да се провежда конкурс за най-кръгла палачинка и водни колела", коментира Любка Качакова от НДСВ. Тя видя в проекта финансова изгода за спонсорите. От БСП също изразиха подобно мнение. "От дейностите, които видях, че ще има - промотиране на продукти и други, трябва да се обясни връзката с изкуството", коментира съветничката Милка Христова от левицата.

Туристи в Гърмен заради СПА и антични селища
в. Стандарт

Все повече туристи от страната и чужбина посещават община Гърмен. Привличат ги най-вече минералните извори и античните селища в региона. "От години в село Огняново се развиват СПА туризмът и балнеологията. Минералната вода е с уникални лечебни свойства, а инфраструктурата в района непрекъснато се подобрява и хотелите никнат като гъби. Целта е регионът да се превърне в предпочитана туристическа дестинация", заяви кметът на общината Минка Капитанова. Тя и екипът й са убедени, че туризмът ще помогне за развитието на икономиката в района. Древният град Никополис ад Нестум е построен в късноримската епоха, през 106 година от новата ера, от император Траян в чест на победата му над даките.

Строят пътища за 770 млн. лв.
в. Стандарт

Търгове за изграждане на пътища на стойност 770 млн. лв. ще тръгнат до края на годината,  обяви регионалният министър Десислава Терзиева на 9-ата годишна конференция "Стратегическа инфраструктура". Сред големите обекти, за които предстои да бъдат обявени конкурси, са отсечките между София и Калотина, Мездра и Ботевград и вторият етап на западната дъга на София, уточни председателят на пътната агенция Стефан Чайков. До края на годината ще бъдат завършени общо 90 км стартирали строежи - 65 км от магистрала "Марица", 15 км от "Струма", обходният път на Враца и западната дъга на София. 512 км пътища ще бъдат рехабилитирани.

Държавата трябва да направи анализи на ползите с помощта на научните среди, за да определи кои са стратегически важни и икономически изгодни за страната ни инфраструктурни обекти, каза председателят на Съвета на директорите на "Трейс Груп Холд" Николай Михайлов. Според него е нужна преценка дали да се строят 20 км тунел от магистрала "Струма", които ще глътнат 50% от евросредствата за следващия програмен период, а годишната поддръжка на съоръжението ще струва близо 50% от цялостната годишна издръжка на шосетата у нас.

Губещата „Лозана” стана социално предприятие
в. Новинар

Губещата общинска фирма „Лозана” в София се превърна в модерно социално дружество, похвалиха се от Столичната община. Фирмата реализира съвместен проект с Агенцията за хора с увреждания на стойност 200 000 лв., като над 93 процента от средствата са безвъзмездно финансиране.

Открити са нови работни места, а сградата на дружеството е ремонтирана. В нея са открити обществена пералня и поточна линия за производство на ролки за касови апарати.

Адвокати не допускат НСА в базата им в Равда
в. Новинар

Неочакван развой на сагата със скандалната база на Националната спортна академия в Равда пречи на ръководството на учебното заведение да влезе във владение на собствеността си. В 11 часа в сряда съдия-изпълнител трябваше да въведе във владение НСА в базата й от 2660 кв. м, съгласно изпълнителен лист, издаден от Върховния съд, който позволява на академията да получи владение върху територията, свързваща базата с морето.

Неочаквано обаче в казуса се намеси нова, никому неизвестна до момента фирма, която претендира, че е собственик на зданието. Адвокатите Найденова и Козарев, представляващи компанията „Акротирия инвестмънт”, твърдят, че фирмата е станала собственик на изградения хотел в базата само месец преди завеждането на делото от академията срещу инвеститора „Империал бул тръст”. Двамата претендират, че НСА не може да бъде въведена във владение на базата си, тъй като е водила дело срещу „Империал бул тръст", но не и срещу „Акротирия инвестмънт”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още