IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимален е спадът на посещенията на чужди туристи през февруари

Данните на статистиката засега опровергават опасенията за провала на зимния сезон

12:37 | 27.03.14 г.
Минимален е спадът на посещенията на чужди туристи през февруари

Минимален спад на чужденците, посетили България с цел туризъм през февруари, отчете Националният статистически институт. Данните показват, че през втория месец на годината с цел почивка и екскурзия посещенията на чужденци у нас са малко над 151 хил., докато година по-рано броят им е бил 153 хил. Намалението е в рамките на 1,2 на сто, допълват от НСИ.

Тези данни опровергават на този етап мрачните прогнози за спад на броя туристи, особено в зимните курорти, заради топлото време, от една страна, и заради началото на Олимпиадата в Сочи, от друга. Статистиката за посещенията на хотелите през януари, публикувана преди седмици, също беше оптимистична - в първия месец на годината расте и броят на туристите, и приходите от нощувките. 

Като цяло посещенията на чужденци в България през февруари се запазва на относително същото ниво, спрямо февруари 2013 година – малко над 320 хил. Увеличават се посещенията на чужденците със служебна цел – с 6,7% до 45,5 хил. 123 хил. са посещенията в графа „Други“, в която от НСИ отчитат гостуванията на чужденци у нас, както и преминаващите транзит през страната ни.

Основно с цел туризъм у нас идват най-вече гражданите на съседните страни – 25 хил. са посещенията от Македония, 19 хил. от Гърция, 17 хил. от Сърбия, 16,7 хил. от Турция и 15,6 хил. от Румъния. През февруари статистиката регистрира 10,4 хил. посещения на руски граждани у нас, както и 10,6 хил. на британци.

В същото време се увеличават пътуванията на българи в чужбина – с 1,4% на годишна база до над 249 хил. Малка част от тях – 48 хил., са с цел почивка и екскурзия. Почти половината от тези пътувания са в страни от ЕС. Основната дестинация на българите е Гърция – 10,7 хил. пътувания. Гърция е страната от ЕС, която е водеща и по отношение на служебните пътувания през февруари – малко над 15 хил.

Извън страните от общността най-много български туристи е привлякла Турция – 13,7 хил. пътувания. Към Турция са насочени и най-голям брой пътувания със служебна цела, реализирани от български граждани извън ЕС – почти 10,6 хил.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още