IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Андреева: Пациенти няма да пострадат при новия метод за плащане на болниците

НЗОК минава на „ръчно управление”, заяви здравният министър

11:02 | 27.03.14 г.
Т. Андреева: Пациенти няма да пострадат при новия метод за плащане на болниците

Пациенти няма да се връщат от болниците заради новия метод, по който ще се изплащат пари на лечебните заведения. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева пред Нова телевизия.

Припомняме, че преди дни Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса прие нова методика за финансиране на болниците. От април тази година Касата ще определя прогнозните бюджети на лечебните заведения месец за месец, а не както досега - в рамките на година. Надлимитната дейност ще бъде заплащана месец след отчитането й, като преди това ще бъде проверявана. Досега бюджетите на болниците се определяха за годината на база брой пациенти, преминали през лечебните заведения от предходната година.

В края на миналата година НЗОК беше в тежка ситуация, но не се стигна до такива мерки. Намери се начин дейността на лечебните заведения да бъде напълно изплатена, добави Андреева.

Тя заяви, че няма да се стигне до щета за пациентите в резултат на промяната, както предупреждават шефове на болници.

Ще бъде трудно за лечебните заведения. Те ще трябва по-коректно да си планират разходите. Ще бъде трудно и на НЗОК, защото тя преминава “на ръчно управление“, през цялото време ще се следи разходът на ресурс за болнична помощ.

Според Андреева е отхвърлено предложението надлимитната дейност да се плаща на по-ниска цена. „Тя ще се плаща на такава, каквато е“, обеща тя.

Големият проблем на нашата система се състои в две основни неща –  дейността не е остойностена правилно през годините. Има пакети, които са свръхостойностени – като кардиологични, гастроентерологични, онкологични, и други, които са подценени, например педиатрията, даде пример министърът.

Тя припомни, че най-големият интерес към разкриването на частни болници е именно по скъпите пакети.

„Тази година ще е тежка за Касата. От следващата година всички мерки, които предлагаме, ще започнат да дават своите резултати и се надявам, че в много по-спокойна обстановка ще работят лечебните заведения“, каза Таня Андреева.

Тя коментира и ситуацията около работата на ТЕЛК-овете у нас. „Работата на тези специализирани комисии на места наистина е затруднена, защото към момента има ограничение лекарите или да са само в ТЕЛК, или да са на работа на друго място. Това ще се либерализира, за да не чакат хората”, категорична е тя. Очаква се с промени в закона лекарите да могат да участват в комисии на ТЕЛК, но и да работят на друго място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още