IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Президентът призова за реформи в енергетиката и независим енергиен регулатор

Росен Плевнелиев не вини ЕРП-тата за дефицитите в сектора

15:12 | 26.03.14 г. 5
Президентът призова за реформи в енергетиката и независим енергиен регулатор

Президентът призова вината за дефицитите в енергийния сектор да не се прехвърля върху ЕРП-тата. „ЕРП-тата формират едва 8 процента от всички разходи за електроенергия на потребителите, при тях ли е проблемът“, попита Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на Президентството.

Държавният глава участва в съвместна работна среща с Управителния съвет на Германо-Българската индустриално-търговска камара и с Френско-Българската търговска камара.

Според президента, една година след събитията от февруари и март 2013 г. ситуацията в енергетиката не се е променила, а според бизнеса – липсва политическа воля за решаване на проблемите в сектора. Той отново упрекна административно-командния подход за намаляване на цените на електроенергията и призова за завръщане към постигнатия по време на служебното правителство през 2013 г. консенсус за провеждането на реформи в сектор „Енергетика“, които да гарантират независимост на енергийния регулатор.

По отношение на подготвяни законодателни промени за ограничаване дейността на големите търговски вериги Росен Плевнелиев заяви, че очаква да чуе дискусия по темата в парламента. Президентът беше категоричен, че трябва да бъдат гарантирани правилата на конкуренцията в бранша, а начинът да бъдат защитени правата на малките производители е да бъдат създадени условия за производство на конкурентни продукти. От бранша подчертаха, че са готови да предложат различни механизми за подпомагане на малките производители.
 
По време на срещата германският и френският бизнес в България са посочили като основни предизвикателства пред доверието на инвеститорите у нас върховенството на закона, борбата с корупцията и сигурността на инвестиционната среда, прозрачността и ефективността на администрацията при изпълнение на правителствените политики, както и забавянето на редица структурни реформи. Все пак, според резултатите от допитване на Германо-Българската индустриална търговска камара, 82% от германските фирми биха инвестирали отново в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
СЪгласен, обаче твърдя същото и за правителството. Аз бих се радвал на избори 2 в едно - за правителство и президент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
konstanca
преди 10 години
Убедена съм, че реформите на псевдо президента ще са пряко обвързани с интересите на олигарха Прокопиев и ВЕИ-тата, Плевнелиев е национален предател и е редно да бъде своевременно отстранен от поста на държавен глава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
biserz
преди 10 години
Бих искал да разбера как ги е изчислил тези 8%. Ето няколко възможни отговора:1. Чел е ПР материали на ЕРП-тата - дори и те (ЧЕЗ) в ПР материалите миналата година твърдяха, че този процент е по-висок;2. Уверил го е лично един от шефовете на "ЕВН", че е така;3. Видял го е в сметката си за ток.Кое от всичките? Или го е изчислил? Да покажат калкулациите пък да видим 8% ли са, 80% ли са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Малко преди да изчезнат окончателно като нация. Тогава му идва на човек акъла - когато живота му мине, като на лента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Добре де ако е истина че само 8% от цената на тока, която плащаме остава в ЕРП-тата защо все още никой не се осмелява публично да каже кои *** ползват ЕРП-тата като параван та народното недоволство да не ги погне тях???Кога обществото ще се пребори да няма тайни клаузи и засекретени договри в българската енергетика, да няма любовници и роднини на български политици назначавани на странно звучащи длъжности из енергетиката с нереално високи заплати?Кога ще се преборим да няма излишни допълнителни посредници (дъщерни дружества на Газпром или други руски фирми) по веригата ел.производство/ел.потребление?И въобще...... кога най-сетне поне малко ще поумнеят простите българи та да не ги лъжат толкова лесно???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още