IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската здравна карта ще важи и в Сърбия

Договорът за използване на документа на територията на западната ни съседка влиза в сила от 1 юни 2014 година

11:08 | 25.03.14 г.
Европейската здравна карта ще важи и в Сърбия

Европейската здравна карта вече ще важи и в Сърбия. Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова и директорът на Института за социално осигуряване на Сърбия Зоран Панович са подписали Договор за използване на Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) на територията на Република Сърбия.

Съгласно този договор българските здравноосигурени лица, които притежават ЕЗОК или Удостоверение за временното й заместване, ще имат право да ползват спешни здравни услуги по време на временния си престой на територията на западната ни съседка.

Здравните услуги ще се предоставят на здравноосигурените български граждани в лечебни заведения, включени в Плана за мрежата от здравни заведения и в частните здравни заведения, с които Републиканският фонд за здравно осигуряване в Сърбия е сключил договор за оказване на здравна помощ.

При ползването на здравните услуги българските осигурени лица следва да спазват процедурите, предвидени от законодателството на Сърбия - преди настъпване на осигурително събитие да заявят необходимостта от спешна помощ - пред компетентното звено на Републиканския фонд за здравно осигуряване по мястото на временния престой с цел да им бъде издаден образец на „Здравен лист за чуждестранно осигурено лице и членовете на неговото семейство".

По изключение, когато здравните услуги вече са били предоставени на българското осигурено лице въз основа на ЕЗОК или УВЗ, лечебното заведение допълнително изисква издаването на документа.

Договорът за използване на ЕЗОК на територията на Сърбия ще влезе в сила от 1 юни 2014 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още