IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ат. Мерджанов: Позицията ни за Крим не може да се различава от общоевропейската

Трябва обаче да мислим и как кризата в руско-украинските отношения ще се отрази на икономическата и енергийна сигурност на България

09:57 | 25.03.14 г. 10
Ат. Мерджанов: Позицията ни за Крим не може да се различава от общоевропейската

„Българската позиция за кризата в Украйна не може да се различава от общоевропейската. Въпреки това е нужно да запазим усета си за конкретната ситуация и да мислим и за икономическите аспекти и как това ще се отрази на газовите връзки и отношенията ни и с други страни“.

Това каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air замeстник-председателят на парламентарнта група на „Коалиция за България” и председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов.

Според него свикания вчера Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) е закъсняла стъпка от страна на президента Росен Плевнелиев. „Позициите, които бяха защитени не са нови и няма да доведат до нищо ново. Факт е, че страната ни трябва да има единна позиция по казуса с Украйна. Също така е факт, че е крайно време страната ни да си изгради работещ механизъм за реакция при подобни кризи.

Припомняме, че членовете на КСНС се обединиха около консолидирана позиция, която не срещна подкрепата само на „Атака”.

Лидерът на националистите Волен Сидеров, който напусна заседанието, продължило четири часа и половина, определи проекта на становището като "категорично неприемлив".

В позицията на КСНС е посочено, че България ще действа като член на ЕС и НАТО, но и ще отчита националния си интерес. Членовете на КСНС призоваваха всички страни, които участват в настоящата криза, да преустановят всякакви провокации и да се съобразяват с международното право.

Вижте целия разговор във видео файла, както и анализ на експерта по сигурността Николай Радулов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Разбира се, че сме колония....Повтаря се, но за да се разбере, дали една територия е колония е необходимо само да се погледне образованието.Ако то е под всяка критика или качествено такова е достъпно за малък процент от населението, то тази територия е колония.В тази смисъл, колония са и САЩ. Колония САЩ се ползва най-вече като сигурен доставчик на наемни войници.Повечето страни са колонии, повечето.Даже имаше един виц, каква е разликата между палестинците и американците,..... че първите знаят, че са окупирани, а вторите не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Аз това го разбирам. Това, което не разбирам е защо в такъв случай харчим пари за избори и защо издържаме едно съвсем ненужно правителство и напълно излишен парламент. Само за да могат да ни наричат "демокрация" ли. Ако ще е така, то аз съм против демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Eon
преди 10 години
Цитат на nobel: "И какво излиза? Че ние не сме държава, а колония. "Е, много ясно човек, ти сега ли го разбираш това? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
И какво излиза? Че ние не сме държава, а колония. След като позицията на "България" рязко се различава от мнението на хората. Значи държавата е средство за насилие и подчинение. Моето предложение е да закрием държавата. И никакви избори за Европарламент, защото аз и с Европарламента не съм съгласен. И да се прекръстим от homo sapiens на нещо друго. Защото хомо сапиенс означава човек мислещ, а мисленето тук е забранено. След като на въпроса "какво е мнението на българското правителство?" те отговарят с "не знаем - питайте в Брюксел".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Ама разбира се че не може да се различава. Щото ако се различи, току виж, че ни издърпали ушите. Преди викаха ББ ходил да козирува в американското посолство, а сега кой ходи там? В крайна сметка май няма значение кого избираме.Всъщност няма по-демократично от наличието и отстояването на собственото мнение. По този показател наща демокрация резко завива у лево. Как да разчитаме на политиците да отстояват интереса на всички българи, след като те винаги са съгласни с нечие чуждестранно мнение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Не бой, се Андрейчо, авторитетът на Волен в Русия е огромен. Сидеров ще бъде нашия щит.А относно вкарването ни във военни действия - пак си помисли. Едва ли Русия ще ни удари първи и само нас, а ако предприеме военни дейстия срещу която и да е страна от НАТО, то съгласно съюзния договор и ние сме в кюпа, както и всички останали. Така че твърдението ти, че президентът може да ни вкара във военни действия, си е просто една атакистка безсмислица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
andrei98
преди 10 години
Вярно е, че псевдо президентът ни закъсня със свикването на КСНС, да не говорим за позицията му, благодарение на която има голяма вероятност Плевнелиев да ни вкара във военни действия, с неадекватното си поведение и необмислени постъпки. Крайно време е да бъде подложен на импийчмънт и принуден да напусне поста на държавен глава, който незаслужено заема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
rover
преди 10 години
По подразбиране "позиция на България" може да означава само в единен строй със СССР.Та казвам аз,понеже нямаработаи Пламен еот Костов веч по-чер,един е лозунга:Европа долу!Съюз със СССР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
dakl
преди 10 години
Баналната истина е , че на България никой от " приятелите й" не и разрешава да има позиция. Те просто не вярват на нито един българин по определение за това и не допускат никакви волности от страна на управляващите. Изключение е В Сидеров , който трябва да оправдава " демократичните стандарти " в страната без да може да влияе върху налаганата ни от вън политика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Като е така, да закриваме тоя умрелия парламент, президентството и всички министерства. Това са безумни разходи за безгласни букви и безмислени избори. От тука нататък само евроизбори и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още