IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Стройтрансгаз" ще строи българската част на "Южен поток"?

Компанията е собственост на шестия най-богат руснак - Генадий Тимченко

19:47 | 21.03.14 г. 2
"Стройтрансгаз" ще строи българската част на "Южен поток"?

Един от най-богатите руснаци - Генадий Тимченко, ще спечели сделката за изграждането на българския участък на „Южен поток”, пише агенция Reuters като се позовава на свои източници. Официално потвърждение на новината обаче на този етап все още липсва.

Volga Group, собственост на Тимченко, притежава 63% от „Стройтрансгаз”. Именно тази компания ще бъде натоварена с изграждането на проекта, чиято стойност е 3,5 млрд. евро. „Стройтрансгаз” е строителен холдинг с проекти в Русия и в други държави. На сайта на компанията е посочено, че основните й пазари са в Русия, Близкия Изток, Европа и Северна Африка. Сред основните й възложители са „Газпром”, „Лукойл”, Роснефть, както и ConocoPhillips и други. 

Тимченко е шестият най-богат руснак и е в списъка на руските официални лица, включени в списъка със санкции от страна на САЩ, заради кризата в Украйна, отбелязва още Reuters.

Припомняме, че по-рано днес енергийният министър Драгомир Стойнев беше категоричен, че още не е избрана компанията, която ще изгради „Южен поток” у нас.

Той освен това коментира, че отговорност за избора носи проектната компания, натоварена с изпълнението на проекта – „Южен поток – България” и в Министерството на икономиката и енергетиката нямат данни за избора.

Вече е избрана фирмата, която ще построи една от тръбите в морската част на газопровода. Това е италианската Saipem, съобщи преди седмица South Stream Transport, която изгражда трасето по дъното на Черно море.
Строителството на газопровода на българската територия ще започне през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
чакай да спечели, после ще говорим, щото ми изглежда, че "свободните медии" ни наказват щото не искаме санкции срещу Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
индианеца
преди 10 години
Ех, цирк, човекът на Путин... Тимченко го разнсят покрай Гувнор, ни е му даваме да строи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още