IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Димитров: Либерализираният пазар не означава задължително по-скъп ток

Проблемът с ЕРП-тата е породен от подценените цени на електричеството, смята експертът

08:43 | 21.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
С. Димитров: Либерализираният пазар не означава задължително по-скъп ток

"Енергийната борса най-малко ще донесе прозрачност – кой продава, какви количества и на каква цена", коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air адвокат Светослав Димитров, партньор в дружеството „Penkov, Markov & Partners”. Той добави, че борсата ще спре или поне ще намали спекулата с цената за износ.

Днес Държавната комисия по енергийно и водно регулиране трябва да разгледа решение за даване на лиценз на един от кандидатите – частната компания „Българска енергийна борса”. Има още един кандидат да администрира платформата – държавната компания, част от Българския енергиен холдинг (БЕХ) – „Българска независима енергийна борса”.

В края на миналата година Електроенергийният системен оператор (ЕСО) изненадващо се отказа да управлява енергийната борса у нас.

Целта е да се отвори пазара и енергията да се търгува през борсата. На нея ще бъдат продавани само количествата за свободния пазар, не от количествата, определяни за регулирания пазар, уточни експертът.

Според Димитров има политическо неразбиране, че отварянето на пазара ще доведе до по-справедливо определяне на цената на тока и не е задължително тя да е по-висока.

„Ако съдим по съседните енергийни борси, на моменти цената е била по-ниска спрямо тази на регулирания пазар у нас”, обясни Димитров.

Той допълни, че проблемът с електроразпределителните дружества в момента е породен именно от подценените цени на електричеството. Ако основанията за намаляването на цената на електричеството са социални, по-добре да се използват програми и фондове за подкрепата на енергийно бедните, препоръча още експертът.

Димитров коментира, че след получаването на лиценз ще започнат тестове на платформата. „Стартиране на работата на борсата в рамките на шест месеца е прекалено оптимистично”, обясни експертът, но допълни, че очаква това да се случи през тази година.

Вижте целия разговор във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Абе стига с тази глупост "енергийно бедни" !!!!!Няма по-голяма глупост честно, обаче у нас, явно нивото на експертите е такова, че някой като изтърси някоя глупост, колкото по-голяма е тя, толкова "по-секси" изглежда на останалите и я повтарят като папагали пред женска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още