IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ уведоми Гюнтер Йотингер за проблемите в българската енергетика

Има много неясноти около „Южен поток“, коментира лидерът на партията Бойко Борисов

17:56 | 20.03.14 г.
<p>
	Снимка: <em>Официален Facebook профил на Бойко Борисов</em></p>

Снимка: Официален Facebook профил на Бойко Борисов

Председателят на ГЕРБ и група народни представители от партията обсъдиха в Брюксел темата за „Южен поток“, както и изграждането на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“ с комисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи bTV.

Бойко Борисов коментира пред журналисти след срещата, че има много неясноти около енергетиката и по отношение на „Южен поток“.

„Той беше приоритетен за нас, изгоден, а това правителство така го забатачи, че се наложи ЕК да изземе преговорите с него. Засега няма никакво движение по тази тема. Второ, интересуваше ме на какъв етап са преговорите за седми реактор в Козлодуй, имат ли всички разрешения и спазени ли са процедурите”, обясни той

В своя официален Facebook профил Борисов коментира, че ГЕРБ подкрепя "Южен поток", но ще настоява за спазването на европейското законодателство при строителството и експлоатирането му на територията на България. 

Ивайло Московски, който също беше част от делегацията, коментира и планирани промени в законодателството, които целят промяна в обхвата на проекта, така че да излезе извън обхвата на европейските правила. ГЕРБ е уведомила за това Гюнтер Йотингер, който се е ангажирал да изясни този казус.

Делян Добрев от своя страна посочи, че истината за настоящите проблеми в българската енергетика е, че в средата на миналата година управляващите са записали 499 милиона лева приходи от квоти за въглеродни емисии.

„Събраха едва 100 милиона лева, с което дефицитът само от това решение е 400 милиона лева и те са липсващите пари и проблемът в момента. НЕК не може да се разплати с електроразпределителните дружества, съответно те няма как да се издължат на НЕК”, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още