IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев подкрепи международните санкции срещу Русия

Българското правителство не трябва да се въздържа от подкрепата на по-строги икономически санкции срещу Кремъл, смята президентът

10:26 | 18.03.14 г. 6
Плевнелиев подкрепи международните санкции срещу Русия

Президентът Росен Плевнелиев заяви в Лондон, че подкрепя международните санкции срещу Русия. По-късно днес той ще обсъди кризата в Украйна с британския външен министър Уилям Хейг, предаде БНР.

Президентът остро разкритикува Москва заради намесата й в Украйна и заяви, че българското правителство не трябва да се въздържа от подкрепянето на по-строги икономически санкции срещу Кремъл заради щетите, които страната би могла да понесе при евентуален руски отговор. 

„Има по-важни неща от правенето на сметки и това е защитата на международното право“, аргументира се Плевнелиев.

Той припомни, че в балтийските републики също живеят много руснаци. „Нима това означава, че Владимир Путин има право да се меси и там?", попита българският президент. "Можем ли да очакваме, че български граждани от турски произход могат да се обадят на министър-председателя на Турция и да поискат намеса? Докъде ще го докараме, ако не спазваме елементарните международни норми?“, коментира държавният глава.

Българският президент ще обсъди днес новите санкции, които САЩ и Европа наложиха на Русия заради референдума в Крим при срещата си с британския външнен министър Уилям Хейг. Икономическите въпроси обаче остават основната цел на неговото посещение.

Президентът получи уверение от Европейската банка за възстановяване и развитие за повече инвестиции в български проекти и конкретна помощ за малките и средните предприятия при износа на продукцията им в чужбина.

Днес президентът ще открие в Лондон българско-британски бизнес форум, в който участват близо 30 български предприемачи.

Сред деловите разговори е вместена и една от най-интересните срещи на президента Плевнелиев в Лондон. В ранния следобед той ще бъде приет в Бъкингамския дворец от кралица Елизабет Втора. Очаква се президентът отново да отправи покана към нея да посети България, така както направи и при първата им среща по време на лондонската Олимпиада преди две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
andrei98
преди 10 години
Плевнелиев е най-неуспешният ни президент и отново не постъпва като един достоен държавен глава, само ще ни навлече неприятности с действията си, крайно време е да бъде спрян и подложен на импийчмънт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
klara
преди 10 години
Не знам за президента, но аз смятам, че не е редно да заемаме страна в този конфликт, за да не се окажем потърпевши от неразумните дела на псевдо президента, крайно време е този човек да напусне поста на държавен глава, защото не е дипломат и е неспособен да изпълнява президентските си функции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Жужко се е разжужал из Лондон!"...че българското правителство не трябва да се въздържа от подкрепянето на по-строги икономически санкции срещу Кремъл заради щетите, които страната би могла да понесе при евентуален руски отговор."Както се казваше в парчето на Слави - "Нека ни боли!" хахаха! Еми ние си го избрахме! Същия кат' Желю и бат' Петю - мишлета-атлантици! Любимият тип "партньори" на англосаксите... хехе!Ама пък ще потекат реки от мед и масло откъм Лондон към.... когото трябва! Май пак за кредитна "подкрепа" става дума! Нали и на другата мишка - Яценюк - това му обещаха - гаранции за кредити! хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 14
albobo76
преди 10 години
Не съм и очаквал друго от папагала президент на папагалската ни държава. Ако виждаха по-далеч от носовете си щяха да видят, че последните няколко години господарите, които са избрали губят позиции в целия свят и че са заложили на "губещия кон".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още