IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реална заплаха ли е отнемането на лиценз на ЕРП заради дългове?

Ако задълженията са основателна причина, процедурата първо трябва да започне за НЕК, коментира енергиен експерт

10:56 | 17.03.14 г. 6
Реална заплаха ли е отнемането на лиценз на ЕРП заради дългове?

Ситуацията в Националната електрическа компания (НЕК) е по-сериозна от очакваното от експертите, коментира Атанас Георгиев в ефира на БНР. Той определи „по-скоро като заплаха, отколкото като реалност, ултиматумите, поставяни от енергийния министър Драгомир Стойнев, до вторник електроразпределителните дружества да платят задължения на НЕК в размер на 318 млн. лева, или ще инициира процедура по отнемане на лиценз.

Енергийният експерт смята, че акцията е с цел да бъдат събрани средства за покриване на дефицитите в държавната енергийна компания и „пари се търсят отвсякъде“.

Георгиев припомни, че отнемането на лицензите на ЕРП-тата е в ръцете на независимия регулатор. „Ако неплащането на дългове е причина за отнемане на лиценз, то тогава такава процедура трябваше да започне първо за НЕК“, заяви още експертът.

Георгиев припомни, че процедурата по отнемане на лиценз на електроразпределително дружество отнема поне половин година, ако се вземе пример с процедурата, започната по отношение на ЧЕЗ през пролетта на миналата година. Тогава Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не намери основание за отнемане на разрешителното за работа.

Освен това председателят на ДКЕВР Боян Боев преди седмица уведоми Народното събрание за пропуск в законодателството – не е описана процедурата по отношение на това какво следва след отнемането на лицензите на публичните доставчици на електричество. Това е много важно за защита на интересите на клиентите.

Експертът припомни и за невъзможността за фалит на НЕК. Според действащото законодателство енергийната компания влиза в процедура по банкрут по разпоредби на „специален закон“, който реално не е изготвен.

Георгиев коментира още, че се надява намеренията за отнемане на лицензи заради дългове да не са сериозни, защото „една част от енергийния сектор се разочарова и напуска страната – това са производителите на зелена енергия“.

„Ако сега напуснат и електроразпределителните дружества, не знам кой трябва да се готви", допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
Пишман Investor
преди 10 години
Георгиев коментира още, че се надява намеренията за отнемане на лицензи заради дългове да не са сериозни, защото една част от енергийния сектор се разочарова и напуска страната това са производителите на зелена енергия.Ако сега напуснат и електроразпределителните дружества, не знам кой трябва да се готви", допълни експертът.Аман от експерти-разбирачи!!!!!!!!!!!!!!!!! (дано поне да е взел някое леФче за простотиите, а може и да е заинтересован по друг начин)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Тея *** сами се поставиха в мъртва хватка. Дори в нещо първобитно и варварско (както някои определят олимпийския спорт борба) има стратегия! Нашите ескперти от всички възможни ходове направиха всичките грешни. И в бонус направиха думата Експерт БЕЗ СМИСЪЛ и направо обидна. Нещо като МАЙСТОРЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 10 години
ХА-ХА-ХА-ХАСтойнев прехвърли за губите от намаляването на тока на ЕРП-то , то пък сега вика : ми как да плащам ? Кат намалявате цената - пара няма :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Само накрая да не излезе че комунистическата масонска ложа с умисъл е предизвикала фалит на държавно дружество за да попадне в чужди ръце (руски или западноевропейски)?Номера с фалита на НЕК чрез АЕЦ Белене засега не минава, ето ви сега НОВ план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
Ironhorse
преди 10 години
Има една много хубава статия в Капитал, точно за Стойнев, ЕРП-тата, НЕК, БЕХ, ЕСО и прочие.С дивия популизъм за намаляване на цената а тока под себестойността, докара до фалит НЕК.Най-комичното (ако има такова) е че всички банки са отказали кредит на НЕК.Орешарски и компания си мислеха, че могат да теглят кредити до посиняване, но банките мислят друго.А относно заплахите към ЕРП-тата, ако въобще им стиска да отнемат лицензии, виждам арбитраж и той ще бъде за милиарди левове, които ще бъде осъдена държавата да им плати.Станишев си мислеше да замаже този гаф и да предизвика предсрочни избори през есента, обаче ЕРП-тата могат да ускорят това, буквално с месеци.НЕК вече е във фалит и до седмица ще бъде де-факто обявен в несъстоятелност.Това е грандиозна лавина, която ще помете доста мафиоти от енергетиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
lordrad
преди 10 години
Министърът даде и ориентировъчни примери: Примерно за януари EVN е получила фактура от 67 млн. лв., но не е дала нито една стотинка. Други ЕРП-та, ако получават фактура за 67 млн. за изплащане към НЕК, те съответно разплащат 42 млн. На мой въпрос - тъй като вече направих среща с тях, защо правят така, те отговориха, че си компенсират разходите. Само че никъде ВАС не е казал, че трябва да компенсират разходите си, като си прихващат от плащанията към НЕК", каза още Стойнев.По думите му това води до дисбаланс в системата. И е малко странно как трите дружества така добре са се организирали и изведнъж спират да плащат към НЕК. Това ме навява на мисълта, че те по някакъв начин искат да дестабилизират системата. А енергийната система е част от националната сигурност", уточни министърът.Правителството действа по Сталински, но сега сме 2014г. а не 1918г. и с такива действия не им остава много време на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още