IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на заетостта в България изпреварва средноевропейските темпове

През последното тримесечие заетостта у нас се е свила с 0,2% спрямо предходното и с 0,7% на годишна база, според Евростат

12:35 | 14.03.14 г.
Спадът на заетостта в България изпреварва средноевропейските темпове

Темповете на спад на заетостта в България изпреварват средните за Европейския съюз (ЕС) през последното тримесечие на миналата година, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

За периода октомври-декември 2013 г. заетостта у нас се е свила с 0,2% спрямо юли-септември 2013 г., докато в ЕС се е повишила с 0,1%. На годишна база през последните три месеца на годината заетостта у нас е намаляла с 0,7%, докато в ЕС се отчита понижение от 0,1%.

Заради приключването на сезонната заетост заетостта у нас е ускорила спада през последното тримесечие на миналата година (през третото е отчетено годишно понижение от 0,1%). Спрямо началото на годината обаче темповете на спад на заетостта са се забавили – за януари-март е отчетено годишно намаление от 1,7%.

В държавите от еврозоната заетостта също отбелязва ръст от 0,1% през последното тримесечие на миналата година спрямо предходното. На годишна база е отчетено намаление от 0,5%, като тенденцията е за забавяне на темповете на спад.

През цялата 2013 г. заетостта в еврозоната се е понижила с 0,9%, а в целия ЕС – средно с 0,4%. За отделните държави не е предоставена статистика за цялата година.

През последните три месеца на годината заети в ЕС са били общо 223,6 млн. души, от които 145 млн. души са от държавите в еврозоната.

Латвия е страната с най-силен ръст на заетостта през последното тримесечие спрямо третото – 1%, докато в Естония е отчетен най-голям спад – 1,3%. На годишна база най-силен ръст е отчетен в Ирландия – 3,2%, а най-голям спад – в Кипър (-4,1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още