IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външни експерти ще оценяват офертите при обществени поръчки

Това е задължително при търговете за строителство на стойност над 9,7 млн. лв.

11:39 | 14.03.14 г.
Външни експерти ще оценяват офертите при обществени поръчки

Възложител на обществени поръчки, който не разполага с нужните квалифицирани служители, ще осигурява външни експерти в комисиите. Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Закона за обществените поръчки, свързани с ангажирането на външни експерти. Външните експерти ще трябва да са от предварително съставен списък съвместно с браншовите организации, съобщи БТА.

Промените предвиждат в оценителните комисии да се включва задължително един юрист, а най-малко половината от останалите членове да са лица с професионална компетентност, свързана с предмета на поръчката.

Поне един външен експерт трябва да има в комисиите, когато се възлага обществена поръчка за строителство на стойност, равна или по-висока от 9 779 000 лв., записаха депутатите.

Изборът на външен експерт ще става чрез жребий, в който ще се включват всички експерти с професионална компетентност, свързана с предмета на поръчката. Жребият ще се организира от Агенцията по обществени поръчки. За участие в работата на комисията членовете й ще получават възнаграждение, както и командировъчни пари - пътни, дневни и квартирни.

Не беше прието предложението на Димитър Лазаров (ГЕРБ) текстовете, свързани с жребия, да отпаднат. Според него така определените външни експерти може да не успеят да участват в комисиите и да се изпуснат срокове.

Колегата му Томислав Дончев също отбеляза трудностите при използването на външни експерти и определянето на заплащането. „Не бива да се надценяват външните експерти, в много случаи тяхната експертиза и независимост са под въпрос“, коментира той и попита пред кого те носят отговорност.

Парламентът прие и текстове, свързани с оценката на офертите при обществени поръчки, когато критерият е икономически най-изгодната оферта.

Не се допуска включването на показатели за оценка, които не са пряко свързани с предмета на поръчката.

В техническите спецификации няма да се включва класифицирана информация. Наличието на класифицирана информация ще се посочва в документацията за участие. Лицата ще могат да получат информацията при условията и по реда на Закона за защита на класифицираната информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още