IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на минерална вода ще сезират ЕК за промените в Закона за водитe

Бутилиращите компании са готови да съдят България, ако депутати приемат измененията

09:18 | 14.03.14 г.
Производители на минерална вода ще сезират ЕК за промените в Закона за водитe

Производители на минерална вода ще сезират Европейската комисия и ще се обърнат към съда, ако с промени в Закона за водите бъде разрешено на едно находище да има повече един концесионер. Това стана ясно на дискусия в парламентарната комисия по околна среда, където бяха обсъдени промените в закона.

Припомняме, че според сега действащия закон от едно находище на минерална вода се предоставя концесия за добив само на една фирма. В проекта се предлага от едно водовземно съоръжение да се предоставя концесия на един концесионер и така се оказва, че няколко компании могат да бутилират една и съща вода.

Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки тогава заяви, че предложението противоречи на европейското законодателство. От сектора се позоваваха на евродиректива, според която водата от един извор може да се продава само под една марка.

По време на дебата в комисията вносителите обосноваха промените, като заявиха, че в момента не се използва пълноценно наличният ресурс.

Депутатът Дора Янкова, която е сред вносителите на проекта, заяви, че авторите са се водили от идеята публичният ресурс да се развива в условията на конкуренция. По отношение на търговските марки тя каза, че марката и географското място на даден извор са две различни неща.

Промяната не противоречи на законодателството в областта на марките. Едно географско наименование като Горна баня не може да бъде регистрирано като търговска марка само по себе си, заяви експерт от Патентно ведомсвто.

Екоминистърът Искра Михайлова посочи, че МОСВ се ръководи от един основен принцип - от задължението да се стопанисва по най-добрия начин водния ресурс на България, включително и минералните води. Подкрепяме законодателни стъпки, които биха подкрепили по-ефективно използване на ресурса, каза тя.

От екоминистерството цитираха данни за неизползвания в момента ресурс, според които небутилираната от концесионери вода през 2013 г. е в 3,6 пъти по-големи количества от бутилираната. Броят на играчите на пазара е намалял от 25 през 2009 г. до 15 през 2013 г. Затова сегашната законова рамка действала отрицателно както по отношение на използването на минералните води, така и по отношение на броя на компаниите, заяви експерт.

Най-атрактивните находища в момента са тези, на които има концесионери, твърдят депутатите.

Зам.-министърът на околната среда Атанас Костадинов заяви, че с промените няма да бъде нарушено европейското законодателство.

Народният представител Ивелина Василева от ГЕРБ отбеляза, че дискусията в комисията се провежда постфактум, след като предложението вече е обсъдено в комисията.

Работещите в момента в България концесионери са получили само 2% от наличния ресурс. Останалите находища не са разработени, коментира готвените промени Жана Величкова, председател на УС на Асоциацията. Според производителите новите играчи на пазара трябва да се насочат към неразработените находища.

Нашата индустрия оцелява в тежка икономическа ситуация и за нас е много важно да имаме перспективи да се развиваме. Има необходимост от време, за да наложим своите марки. Към концесионерите трябва да предприемат насърчителни мерки, с цел оползотворяването на ресурсите, каза още тя.

На въпрос какво ще предприеме бизнесът, ако законът бъде приет в сегашния вариант, Величкова отговори: „Нашият път е единствен. Ще сезираме ЕК с официална жалба и ще стигнем до съда. Днес още един път чух как България е на път да наруши европейското право“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още