IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КФН апелира за сътрудничество относно замразяването на средства на украинци

Става въпрос за лица, отговорни за присвояването на средства от украинската държава, и такива, отговорни за нарушения на човешките права

18:02 | 13.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН апелира за сътрудничество относно замразяването на средства на украинци

Съветът на Европейския Съюз реши да предприеме ограничителни мерки, насочени към замразяването и възстановяването на активи от лица, за които е установено, че са отговорни за присвояването на финансови средства на украинската държава, и на лица, отговорни за нарушения на правата на човека. Мерките са с цел утвърждаване и подкрепа на правовата държава и зачитането на правата на човека в Украйна, съобщава Комисията за финансов надзор (КФН).

Наложена е забрана да се предоставят, пряко или косвено, финансови средства или икономически ресурси на изброени физически или юридически лица, образувания и органи, или в тяхна полза. Не се възпрепятства превеждането на средства по замразени сметки от финансови или кредитни институции, които получават финансови средства, прехвърлени от трети страни, по сметката на изброените, при условие че постъпленията по тези сметки също ще бъдат замразени. Финансовата институция незабавно трябва да информира Комисията за финансов надзор за всяка подобна трансакция.

Под финансови средства се има предвид и публично и частно търгувани ценни книжа и дългови инструменти, включително акции и дялове, сертификати, представляващи ценни книжа, облигации, полици, варанти, дългосрочни облигации с фиксирана лихва, договори за деривативи, лихви, дивиденти или други приходи или стойност, натрупани или генерирани от активи, документи, удостоверяващи участие във фондове или притежание на финансови ресурси.

Бихме искали да уведомим всички лица, предоставящи финансови услуги, да уведомяват незабавно Комисията за финансов надзор за всяка информация, която би улеснила спазването на разпоредбите на настоящия регламент, както и информация относно замразени финансови средства. По силата на регламента всички лица са длъжни да сътрудничат на КФН при извършване на проверка относно гореспоменатата информация. 

Санкционният режим започва да се прилага от 6 март 2014 г. и продължава до 6 март 2015 г. Срокът и мерките по регламента и решението подлежат на постоянен преглед. Тяхното действие може да бъде удължено или изменено, в зависимост от случая, ако Съветът прецени, че целите му не са постигнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още