IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Преговорите за "Южен поток" не са прекратени

За развитието на проекта не се дават държавни пари, категоричен беше енергийният министър

11:12 | 13.03.14 г. 1
Стойнев: Преговорите за "Южен поток" не са прекратени

„На техническо и експертно ниво работата по проекта „Южен поток“ продължава“, категоричен беше министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в ефира на БНТ. Коментарът му беше направен по повод изявлението на Гюнтер Йотингер преди дни, според което преговорите за „Южен поток“ между ЕС и Русия са замразени.

Стойнев поясни още, че всички енергийни министри в ЕС са убедени, че това е един важен, стратегически проект за всички държави, членуващи в общността, който ще гарантира сигурността на доставките на природен газ и затова работата трябва да продължи.

„Може да имаме забавяне на политическо ниво, но всички министри от страните, които участват в проекта, ясно заявихме, че работата на експертно ниво продължава“, допълни още Стойнев.

За него не е грешка даването на мандат на ЕК за преговори по „Южен поток“. Не само България, но и всички участници в проекта са се съгласили на този ход, а целта е да бъде реализиран проекта в неговата цялост, да се получат всички разрешителни, а не да се работи на парче. 

„ЕК е водеща страна, но постоянно се консултира с нас и сме непрекъснато уведомявани за развитието на разговорите“, допълни още Стойнев. Енергийният министър обясни, че проектът в момента се използват за политически цели на опозицията.

Прави се подготовка за развитието на проекта у нас, но държавни пари не се харчат, категоричен беше още енергийният министър. „Капиталът на дружеството не е вдигнат, тъй като ние трябва да вземем заем от руснаците, който изплащаме единствено чрез дивиденти. Такъв заем не е взет, т.е пари не се харчат“, обясни Стойнев.

По негови думи е било взето решение за увеличение на капитала на съвместното дружество, натоварено с реализацията на проекта, с 200 млн. лева. На практика обаче тези средства не са били отпускани, допълни още той.
В проектната компания работят 30 души, които подготвят плановете, обществените поръчки, разрешителните за строеж, т.е техническата работа по реалното стартиране на изграждането на газопровода.

Стойнев обясни, че не може да бъде даден точен отговор колко време би издържала българската икономика, ако спрат газовите доставки от Русия. Той обаче посочи, че можем да разчитаме на доставки от Гърция и на количеството в Чирен, а топлофикационните дружества могат да минат на алтернативно гориво – мазут.

Правителството работи активно в посока на диверсификацията на източниците на природен газ, категоричен е още Стойнев. Той посочи, че се водят преговори за газова връзка с Турция, работи се и по връзките с Гърция и Сърбия, а до месеци ще заработи връзката с Румъния. Търси се и инвеститор за разширението на газохранилището в Чирен.

Правителството е подписало още и договор за доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно от Азербайджан. Припомняме, че на този етап обаче все още няма трасе, по което да дойде това обещано количество.

Стойнев беше категоричен, че посещението на президента Росен Плевнелиев в Катар е признак на последователност на политиката на страната. „Радвам се, че президентът Плевнелиев застъпи пред Катар предложението, което направих януари“, допълни той, припомняйки за идеята за изграждане на терминал за втечнен газ в Егейско море, която беше потвърдена и от Росен Плевнелиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Какви преговори бе Стойнефффф!?!Нали те приключиха, сключи се договор, изтегли се заем и проекта скоростно започна да се реализира?!?Кви преговори???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още