IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътищата в гаранция се проверяват всеки месец

Предстоят проверки и на новопостроените магистрални участъци, съобщи регионалният министър Десислава Терзиева

13:29 | 11.03.14 г.
Пътищата в гаранция се проверяват всеки месец

Пътищата в гаранция се проверяват всеки месец, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на дискусионен форум за проектирането на пътната част от лот 3 на магистрала Струма.

Предстоят проверки и на новопостроените магистрални участъци, допълни Терзиева, цитирана от БТА.

По думите на Терзиева качеството на проектиране е един от основните проблеми при строителството на пътища у нас. „Това показват ежедневните ни срещи с проблеми, които възникват при строителството на пътищата втори и трети клас и на някои места по големите магистрални участъци“, посочи тя.

Заради влошеното качество на проектиране се оскъпява самото изграждане и държавата има проблеми с финансирането.

Проектирането на лот 3 на Струма

Търговете за проектирането и строителството на участъка от магистралата между Благоевград и Сандански ще бъдат обявени тази година, съобщи Терзиева.

Процедурата за 15-километровия тунел може да се забави обаче и до началото на следващата година заради сложността на проектирането и изграждането на съоръжението. В предварителните обявления е заложен срок за обявяване на обществената поръчка в средата на ноември.

Най-тежкият и труден за проектиране и строителство участък на магистралата е през Кресненското дефиле и е с обща дължина около 65 километра и прогнозна стойност от 1,7 млрд. лева, припомни регионалният министър.

Тя подчерта, че строителството му е приоритет за правителството и средствата за изграждането на отсечката са осигурени.

Предвижда се по трасето да бъдат изградени и 8 площадки за отдих, както и да се отделят площи за бензиностанции и места за хранене. Предвидени са и 3 хеликоптерни площадки, обособен е и контролен център за обслужване на двата тунела и магистралата, където ще има машини за зимно поддържане, линейки, пожарни и камери за наблюдение.

Центърът ще е на площ около 40 декара и ще е разположен между Крупник и Симитли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още