IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплатени са парите на болниците за миналата година

Промяна на прогнозните бюджети на болниците може да има само с промяна на закона за бюджета на здравната каса, обясни зам.-финансовият министър Людмила Петкова

13:08 | 11.03.14 г.
Изплатени са парите на болниците за миналата година

Всички средства на болниците за миналата година са изплатени, каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Людмила Петкова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че засега не се предвижда промяна на обемите и цените на медицинските дейности. Ако има извършена надлимитна дейност, тя може да бъде изплатена от резерва на касата, който възлиза на 136 млн. лева.

Петкова отново отрече, че Надзорният съвет на институцията е обсъждал възможността за намаляване на прогнозните бюджети на болниците с 20%, както съобщи здравният министър Таня Андреева през миналата седмица.

„Бюджетът на касата може да бъде увеличаван или намаляван само с промяна в закона (за бюджета на здравната каса - бел. ред.), но това не е в правомощията на Надзорния съвет“, коментира тя.

Людмила Петкова посочи, че на днешното заседание са били обсъдени мерки за по-ефективно разходване на бюджета на здравната каса. Дискусиите ще продължат и на следващото заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

По-рано днес пациентски организации обявиха, че отново ще искат оставката на здравния министър заради лекарствата за трансплантирани пациенти. В позитивния лекарствен списък се включват генерични медикаменти и здравната каса покрива разходите за лечението с тези, по-евтини лекарства. За да не променят терапията си обаче, пациенти, които ползват оригиналните лекарства, са принудени да доплащат за лечението.

В тази връзка зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков информира след заседанието на Надзорния съвет на касата, че се обсъжда лекарствата за трансплантирани да се разделят на групи.

Пенков допълни, че фирмата, която е регистрирала генериците, вече ги е изтеглила от пазара и те така или иначе ще бъдат заличени от позитивния списък. Пациентските организации обаче настояват да се прекрати практиката за вписване на лекарства - „фантоми“ в списъка, както и да не се определя лечението на пациентите по административен начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още