IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" е обезпечена с ядрено гориво за тази година

"Росатом" съобщи вчера за набелязани алтернативни маршрути, които заобикалят Украйна, при доставките на ядрено гориво

15:15 | 07.03.14 г.
АЕЦ "Козлодуй" е обезпечена с ядрено гориво за тази година

АЕЦ „Козлодуй“ е обезпечена с достатъчно ядрено гориво за настоящата година, съобщиха от централата за Investor.bg. Доставките на свежо ядрено гориво за България се извършват два пъти годишно. По предварителен график се извършва и извозването на отработеното гориво.

Доставките към ядрената ни централа се извършват на базата на договора с руската компания ТВЕЛ, собственост на държавната корпорация „Ростаом“, допълниха още от АЕЦ "Козлодуй".

Припомняме, че вчера „Росатом“ съобщи, че изпълнява в срок своите задължения за доставка на ядрено гориво за централите в Европа. Коментарът беше направен по повод забраната от страна на Киев влакови композиции с ядрено гориво да преминават през територията на страната.

Вече са набелязани алтернативни маршрути, а при необходимост има вариант дори и за транспортиране на горивните елементи със самолети, съобщи още „Росатом“.

Опасения, че кризата в Украйна ще доведе до ограничаване на стратегическите доставки на горива изказа още в началото на седмицата вътрешният министър Цветлин Йовчев. Освен ядрено гориво, страната ни внася и 100% от руския природен газ през газопроводи, преминаващи през територията на Украйна. На този етап експертите у нас обаче не очакват повторение на газовата криза от началото на 2009 година.

Дори и да има спиране на газовите доставки обаче България е подготвена, още повече, че това ще стане в края на отоплителния сезон. Страната ни може да разчита на газа в хранилището в Чирен, находището в Галата, както и на реверсивната връзка с Гърция.

Въпреки заявените ангажименти обаче все още не е започнала работата по нова връзка с Гърция и с Турция, на етап предпроектно проектиране е връзката със Сърбия, която ще даде достъп до австрийския хъб в Баумгартен.

Връзката с Румъния се очаква да заработи към края на този месец. По нея обаче страната ни няма да може да получава газ от северната ни съседка. Налягането на българската газопреносна мрежа е 55 бара, а на румънската – около 28 бара и за да бъде обърнат потокът е необходимо изграждането на компресорна станция на румънска територия, което на този етап не е факт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още