IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът преодоля ветото на президента върху Изборния кодекс

Ветото обслужва тясно партийни интереси, заявиха социалистите

16:20 | 04.03.14 г.
Парламентът преодоля ветото на президента върху Изборния кодекс

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху новия Изборен кодекс беше преодоляно с гласовете на БСП, ДПС, „Атака” и независимите. 138 депутати отново приеха кодекса, а 80-те от ГЕРБ бяха против.

Опозиция и управляващи за пореден път изложиха старите си аргументи „за” и „против”. Според Мая Манолова от КБ, която оглавяваше и комисията по изготвянето на кодекса, това вето е заради самото вето.

„Като свалянето на доверието от правителството, продължаващите опити за разделение на обществото, поддържане на напрежение между институциите, това вето не е неочаквано, той даде знак за това, още когато поиска референдум по основните въпроси по изборното законодателство”, коментира тя.

Манолова упрекна още, че месеци наред, докато вървеше дискусията но новите правила, никой от президентската институция не дал мнение за тях.

„Очевидно някоя от партиите от притеснение за предстоящите избори си търси чудодейна виагра, която да им вдигне резултата. Безспорно с референдум избирателната активност ще се вдигне, но едва ли и резултатите”, отсече социалистката.

Според съпартиеца й Филип Попов ветото е политическо и в мотивите към него няма правна логика. „Но ветото не отразява очакванията на хората, ами обслужва теснопартийни интереси”, обвини той.

От ДПС също видяха преследване на други цели в налагането на ветото.

„Очакванията на ДПС към ветото бяха много по-големи, ако това е една надпартийна институция, то трябваше да се отнася за съвсем други текстове, за тези, които в противоречие на Конституцията лишават голяма част от българските граждани от участие в изборите и то най-вече за евроизборите, защото тези, които живеят в страни извън ЕС, няма да могат да гласуват за представители в европарламента”, обяви Янко Яков от движението.

Според него явно ще има промени в Изборния кодекс, но на този етап е направено достатъчно, за да се гарантират прозрачни избори.

Макар че подкрепиха отново кодекса, депутатите от „Атака” не участваха в дебата. Единствено лидерът на националистите Волен Сидеров взе думата, но, за да призове президента Росен Плевнелиев да си свали имунитета и да бъде разследван, защото имало сериозни съмнения, че е участвал в пране на пари.

Опозицията защити мотивите за ветото, като според Данаил Кирилов от ГЕРБ те поставят на дневен ред редица несъвършенства в Изборния кодекс.

Красимир Ципов пък упрекна, че „БСП и ДПС приемат закони не в 12 без 5, а в 12 без 3 секунди”.

В петък Плевнелиев върна за повторно обсъждане закона с аргумента, че той не отговаря напълно на обществените очаквания. Държавният глава възрази срещу новата процедура по съставяне на ЦИК, при която ръководството се избира от парламента. Според стария кодекс президентът назначаваше цялата комисия.

Президентът не одобри и правилата за преференция при местни и парламентарни избори, според които гражданите могат да отбелязват предпочитание за определен кандидат в партийната листа, но ако не го направят, бюлетината им ще се отчита като глас за първия в листата.

Плевнелиев възрази срещу отпадането на текстовете, свързани с въвеждането на електронно гласуване. Според него в текстовете за машинно гласуване има неясноти, които можели да доведат до нарушаване на тайната на вота.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още