IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Електроенергията за бизнеса у нас е една от най-скъпите в Европа

Държавата трябва да спре да се меси в ценообразуването в енергетиката, препоръча зам.-председателят на камарата Камен Колев

15:12 | 04.03.14 г. 3
БСК: Електроенергията за бизнеса у нас е една от най-скъпите в Европа

Данните на Евростат показват, че цената на електричеството у нас е най-ниската в Европа, но това се отнася само до регулирания пазар. „На свободния пазар цената е една от най-високите, а никой не го казва това“, заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев.

Той представи данни, че през 2012 година междуфирмената задлъжнялост расте с най-големи темпове в секторите търговия и енергетика. По отношение на енергетиката причината е Националната електрическа компания (НЕК) и нейният дълг.

Колев коментира, че проблемът всъщност е подходът на държавата по отношение на този дълг. Три са мерките, с които това правителство извършва реиндустриализацията – чрез цените, чрез наливане на средства и чрез отписване на задълженията.

За енергетиката обаче решението е друго. „Държавата трябва да спре да се меси в ценообразуването“ категоричен беше Колев. Другият подход е да бъде спряно прехвърлянето на тежестта от домакинствата към бизнеса, допълни още той.

Според него цените на свободния пазар на електричество са сред най-високите в Европа. „Ако в Германия цената е 100 единици, у нас е 108 единици“, обясни още Колев и допълни, че в повечето държави в ЕС равнището е под 100 единици. Това означава, че държавата прехвърля тежестта върху бизнеса, който губи конкурентоспособност по този начин.

„Социална политика чрез цените не се прави, има си други министерства, други програми“, категоричен беше още зам.-председателят на БСК. Според него при поддържането на нереално ниски цени няма стимул за ограничаването на потреблението на енергия и по този начин мерките за опазването на околната среда, например, не дават резултат.

За него решението е не да се съсредоточаваме към износа на чиста енергия, а към преработена продукция. „Нека мините работят, да се произвежда електроенергия, но тя да се използва за преработка на продукцията“, допълни още Колев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
lubenmark
преди 10 години
Веднага строителството на АЕЦ "Белене" да започне. Ако ги нямаше българските продажници, досега да беше построена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
concrete2
преди 10 години
Ами аз смятах че електроенергията ( говорим за промишлена ел. енергия ) ми е някъде към 17 ст. Един приятел ми каза да разделя сумата за плащане на количеството киловати(независи дневна или нощна) .... и знаете ли какво се получи ? 23,5 ст. без ДДС , и това ако не е пладнешки обир - който не вярва - нека си провери със собствена фактура :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Уха, ако наистина е така не е ич добре.Остава евтината и не винаги особено добра работна ръка, като конкурентно предимство. Инвестиции - нанайси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още