IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манолова: Парламентът бързо ще преодолее президентското вето за Изборния кодекс

Изборите за Европейски парламент ще бъдат по новите правила, убедена е председателят на Народното събрани

15:21 | 03.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Манолова: Парламентът бързо ще преодолее президентското вето за Изборния кодекс

Ветото на Изборния кодекс може да бъде преодоляно само за ден, убедена е председателят на Народното събрание Мая Манолова. В Кюстендил тя заяви, че изборите за Европейския парламент ще се проведат по новите изборни правила, защото „такова е очакването на хората”, пише БТА.

„Новият кодекс не е свършен, но със сигурност създава една много по-добра уредба срещу купуването на гласове и контролирането на вота”, допълни още Манолова.

Манолова критикува действията на президента Росен Плевнелиев, който в края на миналата седмица върна части от Изборния кодекс за нови обсъждане в парламента. „Новият президент е последователен в намерението си да пречи на влизането в сила на новия Изборен кодекс”, коментира зам.-председателят на парламента.

За нея мотивите са несъстоятелни, а предложението за референдум от президента за въпроси, които се отнасят за изборния процес е неочаквано, допълва bTV. Плевнелиев е отсъствал по време на дебата за новите изборни правила, който се е състоял повече от седем месеца, допълва още Манолова.

Припомняме, че през миналата седмица президентът Росен Плевнелиев върна части от Изборния кодекс, сред авторите на който е и Мая Манолова. Мотивите са, че не са взети предвид исканията на хората за електронно гласуване. Критики отнася и начинът за сформиране на новата Централна избирателна комисия. Изборният кодекс реално ограничава правомощията на президента при ситуиране на иституцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Е, добре, де. Президентът не е висок, не е красив, говори някак неуверено и, сигурно, има и други мотиви, освен официално обявените. Обаче, точно дебатът по новия кодекс така и не се състоя в обществото. Някакви са си уговаряли личните и партийни далаверки в кулоарите на парламента, нищо повече. Затова, Манолова може и да е права, задкулисието може и този път да надделее. Този път, оглавявано и представлявано от бсп. Чудо голямо, че се правят на леви. Ние вече ги видяхме.Не, благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още