IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще поскъпне ли електричеството за битовите абонати от 1 юли?

EVN предлага увеличение на цената със средно 7,9%, а ЧЕЗ поиска преразпределение на дяловете в цената на електричеството

16:05 | 27.02.14 г.
Ще поскъпне ли електричеството за битовите абонати от 1 юли?

За новия ценови период (от 1 юли 2014 година до 30 юни 2015 година) EVN предлага повишение на цената на тока със средно 7,9%, а ЧЕЗ България пък настоява за вътрешно преразпределение на дяловете в цената на електричеството.

През последните години делът на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията непрекъснато се понижава – от 13% през 2006-2007 г. до 0,9% в момента. В същото време делът на НЕК, Електроенергийния системен оператор и производителите на електричество се повишава до 82,45%, коментират от чешкото дружество. Това неравенство противоречи на принципите на ЕС за балансирано развитие на всички по веригата.

От ЧЕЗ България настояват да им бъде върнат стария дял в цената на електроенергията. 

EVN България от своя страна предлагат директно повишение на цена на електроенергията за битовите и бизнес абонатите със средно 7,9 на сто.

Ако Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри това искане, електричеството за битовите клиенти на компанията ще поскъпне със средно 9%, сочат разчетите на дружеството.

След промяната домакинствата ще плащат по 0,16532 лева за киловатчас (без ДДС) за дневна тарифа, спрямо сегашните 0,15327 лева. Увеличението е от 7,86%. За нощната тарифа промяната е по-голяма – с 14,8% до 0,0959 лева за киловатчас. В момента цената на нощната тарифа без ДДС е 0,08676 лева.

Според средната консумация на електричество в Югоизточна България сметките на домакинствата ще нараснат с по-малко от 3,50 лева - от 38,26 лева на 41,69 лева, без ДДС, изчисляват още от EVN.

За бизнес абонатите цената на електричеството би се повишила със средно 6,5%.

И двете електроразпределителни дружества обясняват исканията за промяна с действително необходимите разходи за качествено функциониране на системата в Югоизточна България през следващия ценови период.

„Предложението цели да преодолее несъответствията, причинени от последните ценови решения на ДКЕВР, които се случиха почти изцяло за сметка на електроразпределителните дружества и крайните снабдители“, се казва още в съобщението на EVN.

От дружеството посочват за пример орязването на признатите технологични разходи – от 10% на 8%, при положение, че средното в Югоизточна Европа ниво е 13,99%. Освен това компанията изкупува от НЕК енергията на цена от 107,34 лева за мегаватчас. През нощта обаче дружеството трябва да продава на своите клиенти електричеството на цена от 86,76 лева за меагаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още