IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на обхода на Бургас може да започне най-рано през 2015 г.

Отсечката, която ще свързва магистрала "Тракия" със Слънчев бряг, ще се строи с пари от бюджета или заем

14:09 | 25.02.14 г.
Строителството на обхода на Бургас може да започне най-рано през 2015 г.

Строителството на т. нар. Северен байпас на Бургас, който свързва магистрала „Тракия“ с курортния комплекс Слънчев бряг, може да започне през 2015 г., съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в Бургас, цитирана от БТА.

По думите на Терзиева срокът е оптимистичен, тъй като все още не са започнали много от отчуждителните процедури. Освен това не е ясно и с какви пари ще се строи отсечката – от държавния бюджет или със заем.

Средства ще се търсят и за разширението на пътя към Царево, допълва министърът.

Туристите, които пътуват към Слънчев бряг, ще имат друга възможност да избегнат задръстванията на входа на Бургас. През пролетта започва ремонт на пътя Миролюбово - Каблешково - Тънково - Слънчев бряг, който ще се финансира с 4 млн. лева от публичната инвестиционна програма.

Очаква се строителните работи на 29-километровия участък да приключат през юни, точно преди началото на активния сезон.

Предвижда се и изграждането на две нови кръгови кръстовища на входа и на изхода на Поморие.

Заради липсата на финансиране за строителството на магистрала „Черно море“ още правителството на ГЕРБ подготви актуализация на предпроектните проучвания и правен анализ за изпълнението на пътя чрез концесия. Предишният кабинет планираше поетапно, с пари от бюджета, да финансира изграждането на четирилентов път от Бургас до Слънчев бряг и трилентов – от Слънчев бряг до Варна, за да се облекчи трафика до изграждането на магистралата.

Инвеститори в магистралата обаче още не са се намерили. Българската страна разговаря с представители на Турция и Китай, като засега китайските компании демонстрират по-голям интерес да се включат в изграждането на някои от големите инфраструктурни проекти, включително и тунела под Шипка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още