IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плевнелиев: Още не сме равни с другите европейски народи

Не сме изградили своята чиста и свята република, коментира президентът на церемонията по повод 141 години от обесването на Васил Левски

21:29 | 19.02.14 г. 4
Плевнелиев: Още не сме равни с другите европейски народи

Още не сме равни с другите европейски народи и още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още работа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на церемонията, с която тази вечер в София се отбелязват 141 години от обесването на Апостола.

„Всяка година на тази дата скланяме глава, за да почетем великото дело, за да си припомним думите и завета на Апостола на свободата. Левски е непреходен идеал, ориентир и коректив за всеки от нас и за нацията като цяло. Онзи, който „в епохата на безкуражието имаше куража да тръгне между народа, за да му проповядва „правда и свобода“, както написа неговият другар и биограф Стоян Заимов“, каза държавният глава. 

„141 години след мъченическата смърт на Васил Левски колцина от нас си дават ясна сметка, че и днес трябва да защитаваме неговото дело, да съхраним и предадем на следващите поколения неговия идеал и завет за България.  
Днес е нашият ред. Свободата и достойнството на България зависят от нас, гражданите, от усилията ни по демократичен път да защитаваме правата си, да се борим за по-добър и справедлив живот и да изграждаме демокрация от европейски тип“, посочи той.

“Това е нашият национален идеал и посока и няма да се уморя да повтарям, че българските граждани, независимо от вяра, религиозна и етническа принадлежност, са способни и достойни да осъществят идеала на Левски. Нека не позволяваме да ни отклонят от завета и от пътя, които той ни посочи – за свобода, равенство, демокрация и европейско развитие”, каза още президентът.

Въпреки засиленото полицейско присъствие и призивите да не се използва днешния ден за политически цели, отбелязването на годишнината от гибелта на Васил Левски беше белязано от провокации.
Напрежението ескалира след официалната церемония, когато симпатизантите на "Атака" дойдоха на традиционното си шествие до паметника на Апостола.

Около монумента имаше хиляди хора, стотици започнаха да освиркват Волен Сидеров и хората му, а националистите не останаха длъжни на групата от протестиращите срещу правителството, които по-рано, по време на официалната церемония, скандираха "оставка".

Сидеров нареди на полицията да изгони демонстрантите, иначе хората му щели да се заемат с това.

Кордон от полиция застана на бул. "Васил Левски" и не допусна другите граждани да стигнат до паметника, което също това предизвика освирквания.

Полицията направи и втори кордон между протестиращите и "Атака".

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Никога и няма да бъдем равни, прекалено малки и незначителни сме. А ставаме и все по-малко на брой.Древна мъдрост: "Бий за да те уважават".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 10 години
Да ама юдейте имат собствено разбиране за нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Dreamer
преди 10 години
съгласието, братството и съвършеното равенство между всички народности. Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още