IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 февруари

07:52 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 17 февруари

Управляващите ще събират пари за възрастните с нови осигуровки
В. Сега

Въвеждането на нови осигуровки - това е една от мерките, на които управляващите разчитат, за да понесе бюджетът огромния натиск от сериозното застаряване на нацията. За пореден път те възраждат идеята за осигуряване за "достойни старини" под формата на застраховане. Мярката е записана в доклада на социалното министерство "Демографската политика в България - от предизвикателства към възможности". Предвижда се застраховката да е освен доброволна и задължителна, което на практика означава нова осигурителна тежест.

Службите още по-активно следят трафика в интернет и телефоните
В. Сега

Все повече хора стават обект на интерес от МВР, ДАНС и другите служби, които следят телефонния и интернет трафика. Това показват данните от Софийския районен съд (СРС) за исканията на МВР и службите за достъп до телефонни разпечатки и данни за интернет трафика, поискани от "Сега". За 2013 г. исканията до съда са 8345, което прави по 22-23 дневно. Едно искане не засяга само един човек, тъй като в повечето от тях не се сочи един IP адрес или един телефонен номер, а десетки. Така реалният брой на хората, които са обект на проследяване, лавинообразно нараства.

Жалбата на "Нетера" срещу bTV е отхвърлена
В. Капитал Daily

През последните две години в България се наблюдават непрекъснати спорове между най-големите телевизионни медии и разпространителите на тв сигнал относно правата за съдържание. Пореден епизод от тези търговски спорове е между "Нетера" и bTV, този път в битката за зрителите в чужбина. През миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли жалбата на "Нетера" срещу bTV за прекратяване на договора на медията със сателитния оператор за предоставяне на съдържанието на канала в чужбина, като публикува решението си на сайта си в петък.

Внос сваля цената на лекарствата
В. Стандарт

Нов чисто пазарен механизъм може да намали цените на лекарствата у нас. Над десет медикамента са на път да се появят в аптеките чрез паралелен внос. Те са за инфекциозни и кардиологични заболявания, съобщиха от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. С появата им се очаква цените на тези медикаменти да се свалят с 10-15%. Толкова са намалени стойностите им в други страни в сравнение с тези, които у нас се продават от дистрибуторите на аптеките. Фармацевтите обаче може да задържат част от процентите като печалба за себе си, тогава цената ще падне с по-малко за клиентите.

Всеки месец: 12 млн. по-малко за болниците
В. Стандарт

Средно с 12 млн. лв. по-малко са средствата, които здравната каса ще може да дава на болниците през тази година в сравнение с миналата. Това показват разчетите на фонда за разпределението на бюджета му, които ще се гледат от Надзорния съвет тази седмица. Намалението може да доведе до ново напрежение сред лекарите и опити за печелене на повече средства на гърба на пациента, признават медици. Над 1,66 млрд. лв. са всички харчове на касата за болниците през 2013 г. В тези средства влизат и парите за онколекарства в клиниките. В същото време за тази година прогнозните й разчети са за 1,37 млрд. лв.

Умна гривна ни носи безплатна карта за рейса
В. Новинар

Умна гривна, измерваща всяка крачка на пешеходците, може да донесе на притежателя си безплатна карта за градския транспорт. Уникалното изобретение е дело на Никола, Ивелина, Евгения, Ваня и Димитър, които го представиха на Националното състезание „Иновационен лагер”, организирано от Джуниър Ачийвмънт. Джаджата от ново поколение ProActi е предназначена за всички пешеходци, без значение от възрастовата им граница. Целта на отбора, създал устройството, е да стимулира хората да вървят повече, а не да използват превозни средства за достигане до крайна точка. По този начин екипът се надява да пребори заседналия начин на живот и здравословните проблеми, причинени от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още