IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО и НЕК нямат интерес от частна ядрена централа в Белене

Задължение на оператора на електропреносната мрежа е да плати свързването на новата централа с мрежата, сочи анализ на ИПИ

08:26 | 19.02.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕСО и НЕК нямат интерес от частна ядрена централа в Белене

Оказа се, че в България изграждането на ядрена електроцентрала, при всичките съмнителни ползи за обществото, може да става с партийно (конгресно) решение, пише в свой анализ  Георги Босев от Института за пазарна икономика (ИПИ). 

„Едва ли има много страни в света, освен Северна Корея например, които могат да допуснат това“, посочва икономистът и посочва, че в момента мандатоносителят БСП изчаква решението на Арбитражния съд по проекта, несигурен в реакцията на партньорите си от ДПС.

В същото време пък от АБВ правят опити да си осигурят подкрепата на ГЕРБ, посочвайки мотива „да спасим милиарда“ и за изпълнение на решението на Конгреса на БСП от миналата година.

„Да предположим, че се яви мечтаният частен инвеститор - бъдете сигурни, че който и да е той, зад него ще наднича Росатом, и изгради централата“, коментира още Босев и добавя, че  Свързването ú обаче според чл. 87 на Закона за енергетиката е задължение на оператора на електропренос­ната мрежа.

Това ще изисква значителни инвестиции за изграждане на няколко елек­тро­провода 400 kV до подстанциите „Царевец” и „Мизия”, за преконфигуриране на мрежата 400 kV посредством свързване на подстанциите „Царевец” и „Пловдив”, за ре­лейни защити и противоаварийна автоматика, диспечинг и други дейности, оценени от ЕСО на 1,05 милиарда лева, без оскъпяването и лихвите по кредитите.

Ако се направи обратната сметка – 2000 MW с използваемост 7500 часа ще произвеждат 15 TWh електроенергия годишно; при 100% реализиран износ и 6,91 лв/MWh такса за достъп и пренос, ЕСО и НЕК ще получават срещу услугата 103,7 млн. лева годишно, от които най-малко 70% ще отиват за погасяване на кредитите за инвес­тицията.

Очевидно е, че нито ЕСО, нито НЕК ще имат полза от АЕЦ „Белене”, из­гра­дена като частна инициатива за производство на електроенергия изключително за износ.

Изводът е очевиден – ЕСО и НЕК ще бъдат по принуда бизнес партньор на частната АЕЦ „Белене”, но никой (имайте предвид лобистите и конгреса на БСП) не се съобразява с техните интереси, които са интереси на българското общество. Не е за изключване и вариантът, при който „инвеститорът” да поиска статут на транзитиращ електроенергията, в който случай такса за пренос не се дължи.

Остава открит и въпросът на чия територия ще се складират радиоактивните отпадъци; според действащото законодателство в ЕС – на територията на България. И тук възниква другият, не по-маловажен от икономи­ческата полза въпрос – съгласно ли е българското общество да понесе рисковете от работата на една нова частна ядре­на електроцентрала в продължение на мини­мум 50 години?

Сергей Станишев каза преди няколко дни, че за него нищо не стои по-високо от БСП и то е очевидно, щом конгресът на БСП решава вместо всички българи и смея да твърдя против техния интерес жизнено важния въпрос за нова ядрена мощност.

БСП, АТАКА, сега и АБВ трябва да разберат, че временното благополучие на един регион на България и получената срещу това индулгенция за партиите им може да стане причина за продължаване на немотията и увеличаване на риска за всички български граждани десетилетия напред.

А ако само за 3 000 - 4 000 работни места при строителството и 500-800 при обслужването на АЕЦ „Белене” трябва да изхарчим още над един милиард лева и да поемем нови рискове, ще повторя: по-добре е да строим пирамиди, хем е по-евтино и по-безо­пасно, а и някой лев може да вземем от туристите, които обичат да се наслаждават на човешката (партийната) алчност и глупост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
НЕка се изпишат имената на депутатите със соларни паркове! Колко от тях са лобирали и законотворили в тази насока!? И ще се види, че всички заккони в България, са незаконни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
Александър_
преди 10 години
" Очевидно е, че нито ЕСО, нито НЕК ще имат полза от АЕЦ Белене, изградена като частна инициатива за производство на електроенергия изключително за износ."Няма проблем, електроенергията от АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй ще е за вътрешно потребление, а тази от ВЕИ за износ.О, почакай... Електроенергията от ВЕИ може да се продава само с държавна субсидия защото е прекалено скъпа и иначе никой няма да я купи и отделно ВЕИ не могат да предоставят енергия надеждно и постоянно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
Александър_
преди 10 години
" Очевидно е, че нито ЕСО, нито НЕК ще имат полза от АЕЦ Белене, изградена като частна инициатива за производство на електроенергия изключително за износ."Н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
vlado157
преди 10 години
Като почнат да пишат такива простотии без да нямат понятие.Човека го е написал по долу в коментара,връзката се прави за сметка на инвеститора,а ЕСО само съгласува проекта и се сдобива с нов далекопровод за сметка на таксата за присъединяване и почти 104 мил годишно ако му са верни поне тези сметки на този лаик,написал статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Energy expert
преди 10 години
Твърденията за разходи за присъединяване на ЕСО са просто неверни. Чл. 87 вменява задължение на ЕСО, но цената на инвестицията е цената за присъеднияване на обекта по Нардеба 6/2004 г. Отделно, практиката е, на основание Наредба 6 ЕСО да възлага на инвеститорите да изградят присъединителни съоръжения и после прихваща разходите срещу цената при прехвърлянето им към ЕСО. Разходите винаги са за инвеститора. Добре е да се консултирате с експерти преди да пишете глупости. Темата достатъчно е преекспонирана и експлоатирана от хора, които просто нямат нужните познания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
По света щъкат основно 2 вида хора - такива, които вършат работа и такива, които приказват, пишат, рисуват, свирят и в общи линии, създават развлечение на тези, които вършат работата и движат цивилизацията напред.Драмата на последния половин век е, че тези от развлекателно-дрънкаческия вид взеха властта, станаха ВИП-ове и подкараха делата. Това особено се усеща в държави като нашата, където хората строили, произвеждали и създали базата на днешната българска икономика са натикани в къчи г^з с различни срамни табелки на шията!Чакайте светила като Георги Босев и институти като ИПИ да посочат верния път, а вие просто го следвайте - чака ви светло бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
alexx
преди 10 години
Без да съм защитник на Белене (по-добре е да се правят нови блокове в Козлодуй), трябва да отбележа, че статията не е обективна. 1. Всяка мощност се нуждае от свързване към мрежата. Липсва анализ на ИПИ за ВЕИтата и цената на тяхното свързване, като се отчете, че те за разлика от АЕЦ, не могат да работят почти непрекъснато, а зависят от вятъра и слънцето.2. Никъде не съм видял да се коментират апетитите на Румъния да изнася ток за Турция, като дори има намерения да се пусне директен кабел по дъното на Черно море, който да ни заобиколи. Т.е. явно е, че пазар за електрическа енергия навън има, въпросът е кой ще кешира от него.http://business-review.eu/energy/eur-500-mln-submarine-high-voltage-interconnection-between-romania-and-turkey-is-feasible-12548/12548/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
nobel
преди 10 години
Страхотен финал. Мани майтапа - идеята никак не е лоша. Далновидни хора са били това фараоните. Построили пирамиди и с това осигурили препитание от туризъм за хилядолетия напред. Екологично и напълно безопасно. Идеята да построим пирамиди и тук на мен много ми харесва. Особено ако са по-големи от египетските. За по-интересно предлагам да ги строим и по същата технология. Така 250 000 нови работни места са ни в кърпа вързани. За главен консултант ще поканим Доган. Той разбира от хидрология - няма как да не разбира и от пирамиди. Проектът да бъде финансиран с европейски средства по програма "Лапард". Предлагам незабавно да бъде свикан референдум по въпроса и да бъде потърсен нясой стратегически инвеститор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
Батя
преди 10 години
Много готин завършек на статията! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още