IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокираха сметките на БДЖ*

Държавната жп компания е забавила погасяването на плащанията по облигационен заем към германска финансова институция

08:34 | 14.02.14 г.
Блокираха сметките на БДЖ*

Германската финансова институция FMS Wertmanagement от седмица е запорирала сметките на БДЖ, съобщи изпълнителният директор на компанията Християн Кръстев, цитиран от Нова телевизия.

Причината са забавени плащания по облигационен заем на компанията, който е в размер на 11 млн. евро.

На този етап този запор не се отразява на нормалната дейност на БДЖ. „Не сме блокирали услугите, изплащането на заплатите и авансите”, категоричен беше Кръстев. 

Той уточни, че правителството е уведомено за проблема и дори вече има разговори на правителствено ниво между България и Германия по казуса.

„Нещата вече не са в нашия обсег”, уточни директорът на БДЖ по отношение на бъдещите действия за решаване на проблема.

FMS Wertmanagement беше създадена през 2010 година като институция на федералното правителство. Целта е да поеме рисковите позиции и нестратегическите операции на Hypo Real Estate Holding.

Близо година се водят тежки и интензивни преговори с банките кредитори с цел възстановяване на загубения през годините диалог, се казва в позиция на БДЖ, разпространена до медиите по-късно. От холдинга напомнят, че е съставена е работна група, включваща представители на банките, БДЖ, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на финансите.

„В рамките на преговорите с част от представителите на банките кредитори има сближаване на позициите, но по някои от темите съществуват разногласия. В тази връзка всяка една от банките може да предприеме съответните законни действия, за да защити своите интереси", се казва още в позицията на компанията по казуса.

Запорираните сметки не са предпоставка за възпрепятстване на работата на националния железопътен превозвач, имайки предвид, че през последните години дружеството извършва своята дейност в изключително тежко финансово състояние.

* Информацията е дапълнена с позицията на БДЖ по казуса

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още