IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел заплаши да спре окончателно парите за околна среда*

Еврокомисията е изпратила предупредително писмо, на което българските власти трябва да отговорят до два месеца

15:44 | 13.02.14 г.
Брюксел заплаши да спре окончателно парите за околна среда*

Европейската комисия официално е уведомила България, че може да спре окончателно плащанията по Оперативна програма „Околна среда”, които бяха временно прекратени през ноември, съобщава БНР.

До българските власти вече е изпратено предупредително писмо, съобщи на пресконференция в Брюксел говорителката на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на регионалната политика Ширин Уилър.

„В следващите месеци може да бъде взето решение за спиране на плащанията, ако няма задоволително решение по посочените от комисията проблеми с оперативната програма. Те са свързани най-вече с тръжните процедури, контрола и управлението. Българските одитни власти признават съществуването им и в тяхно лице ние виждаме надежден орган, с които можем да работим“, коментира Уилър.

Уилър уточни, че засегнатата сума е 182 милиона евро. Ако наистина се стигне до спирането им, плащанията могат да бъдат възстановени само с решение на колежа на комисарите, обясни тя.

По думите ѝ въпросът не трябва да се превръщ в „политически футбол“. „Знаете, че някои от проблемните проекти са от преди години, други са по-скорошни. Не трябва да се обвинява една или друга политическа партия. Работим по проблемите и вярваме, че в следващите месеци можем да ги решим и плащанията да бъдат възстановени“, коментира Уилър.

След като изпратеното тази седмица писмо от генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК бъде преведено на български, властите в София ще разполагат с два месеца, за да отговорят и да покажат, че са предприели мерки.

Припомняме, че преди седмица министърът на околната среда и водите Искра Михайлова коментира, че минималните загуби за България от грешките по програмата ще бъдат около 40 млн. евро. Тя обаче отказа да коментира какъв е песимистичният вариант, ако страната ни не успее да убеди Брюксел, че нередностите са коригирани. 

Междувременно от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че писмото на ЕК е базирано на констатациите в предварителния одитен доклад на комисията от одитната мисия, проведена през септември-октомври 2013 г. „В него се изброяват вече констатираните в писмата от края на миналата година слабости в системите за управление и контрол в областта на обществените поръчки“, посочва се в съобщението на ековедомството, разпратено до медиите.

„Изисква се националните органи да предоставят информация относно предприетите корективни мерки. Екипът на МОСВ и Управителният орган на Оперативна програма „Околна среда“ са разработили план за действие с мерки, насочени към възстановяване на плащанията от ЕК, който е в процес на изпълнение от края на миналата година“, допълват от министерството.

„Планът е представен пред националния одитен орган - Изпълнителна агенция “Одит на средствата от Европейския съюз“ към Министерство на финансите, и в Централното координационно звено в администрацията на Министерски съвет“, посочва се още в съобщението.

„След изпълнение на корективните мерки и тяхното потвърждение от страна на одитния орган и службите на ЕК следва плащанията по оперативната програма да бъдат възстановени“, коментират от МОСВ.

* Допълнено с коментар на Министерството на околната среда и водите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още