IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андреева: Скоро проблемът с липсващи лекарства ще бъде решен

Здравно неосигурените да имат право само на спешна помощ, предлага здравният министър

08:50 | 06.02.14 г. 1
 Андреева: Скоро проблемът с липсващи лекарства ще бъде решен

Проблемът с липсващите лекарства, включително и за онкоболни, ще се реши, когато се ограничи паралелният експорт. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева, която отговори на зрителски въпроси в блиц интервю по „Нова телевизия”.

Тя потвърди, че проблемът с липсващи медикаменти на нашия пазар е породен единствено от паралелния експорт, който осъществяват фармацевтичните фирми. Но уточни, че с предлаганите в момента промени в закона за лекарствата за уведомителен режим при намерение за износ порочната практика ще се спре.

По думите й, ако агенцията по лекарствата е предварително уведомена за износ на даден препарат, държавата ще може да реагира и да осигури друг вид медикамент на пазара.

В отговор на въпрос защо държавата продължава да лекува тези, които не плащат здравни вноски министърът посочи, че се работи в посока на механизми тези, които не са осигурени здравно, да имат право само на спешна помощ. Има механизми за събирането на вноските и тази година няма да има проблем със събираемостта, посочи още Андреева. 

Относно недостигащите направления министърът коментира, че има уверението на здравната каса, че няма да бъдат връщани пациенти.

По темата за специализацията на лекарите, която да се счита за трудов стаж за всички специализанти, Андреева каза, че планирането на специализации за медици е в зависимост от нуждите на държавата. Нормално е държавата да им плаща, когато са на трудови договори и да се води трудов стаж, но другите специализанти са по различни правила и "няма как държавата да плаща за всеки", обясни Андреева.

Министърът отрече информацията, че новата концепция за спешната помощ предвижда само фелдшери да ходят на спешни повиквания с линейки. Тя уточни, че при по-леки случаи може на адрес да отиде лекарски асистент, който под ръководството на лекар да окаже помощ. И допълни, че предстои обучение за такива асистенти и парамедици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Petar
преди 10 години
Неуважавана г-жо министър. Те и сега неосигурените имат право само на спешна помощ. Ще каже някой ама отиди в болницата и виж колко *** има. Да така е ама бай *** си вади парите и плаща. Отивам и минавам по здравна каса и си вземам бумажката от инфото. Идва *** със жена си и вика: Пращат на тука за туй нещу. И на инфото момичето вика ама това е 200 кинта. А няма проблем вади и плаща все едно от дървото ги бере. Така че боли го *** лявата буза дали е осигурен след като добре се грижи държавата те винаги да са сити и осигурени, пък българите нас кучета ни яли. Това политиката е най-гнусното нещо. Как един път не казахте слаби сме не знаем как айде ще питаме Ирландците които пропаднаха и сега пак са във възход, или Японците? Но те не демагогията му е майката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още