IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единната сметка за задълженията противоречи на Конституцията

Решението на Конституционния съд е по искане на група народни представители от 41-то Народно събрание

16:53 | 05.02.14 г.
Единната сметка за задълженията противоречи на Конституцията

Конституционният съд определи единната сметка за данъчните задължения за противоречаща на Конституцията. Съдът беше сезиран по казуса в началото на 2013 година от група народни представители от 41-то Народно събрание.

Според вносителите промените в Закона за данък добавена стойност, с които бяха приети редица изменения като например въвеждането на единна сметка и данък върху доходите от банкови депозити, засягат философията, принципите и начина на функциониране на пенсионната и здравноосигурителната система на България.

Те нарушават основополагащия и конституционно закрепен принцип на тяхното финансиране – а именно да определи от закона осигурителни вноски с целево предназначение.

Припомняме, че авторите на идеята за единната сметка обясниха, че тя ще бъде облекчение на бизнеса и гражданите, защото с нея се премахват подсметките и съответно преводите за задължения към бюджета, здравната каса и социалното осигуряване се подават с една вносна бележка.

В същото време обаче единната сметка предвижда и първо погасяване на най-старите задължения. От това следва и смесване на плащания от различен порядък  - данъци и осигурителни вноски, аргументираха се вносителите на иска до Конституционния съд.

Законодателните промени нарушават основните права на гражданите по чл. 51 и чл. 52 от Конституцията, допълват още те.

Макар и становищата на Министерството на финансите, Министерския съвет, НЗОК и НОИ да са категорични, че този иск е неоснователен и единната сметка въвежда справедливи промени, анализът на Конституционния съд е, че законадетлството в тази област противоречи на Конституцията.

Решението е подписано с особено мнение от съдиите Благовест Пунчев и Румен Ненков. Техният мотив е, че единната сметка нарушава правата само на неизрядните длъжници. Основният закон повелява да бъдат зачетени интересите на неоснователно засегнатите кредитори, които са титуляри на вземанията, посочват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още