IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МЗ ще търси публично-частно партньорство за санитарната авиация

Засега здравното министерство не планира да купува летателни машини

10:34 | 05.02.14 г.
МЗ ще търси публично-частно партньорство за санитарната авиация

Министерство на здзравеопазването обмисля връщането на санитарната авиация. Идеята е хеликоптери да могат да транспортират ранени до университетските болници в страната и до центровете за спешна помощ. Хеликоптерите ще бъдат използвани при критични случаи за транспортиране на болни от труднодостъпни места, съобщава bTV.

Засега здравното министерство не планира да инвестира в покупката на машините. В стратегията на ведомството е записано, че това може да стане с публично-частно партньорство, което не изключва и да бъдат сключвани договори с МВР и Министерството на транспорта. Броят на летателните машини също предстои да се обсъжда.

„Трябва да бъдат не по-малко от три, които да са разположени в големите университетски болници. Въпросът е, че трябва да се покрива равномерно територията на страната”, обясни Красимир Мурджев, депутат от  "Коалиция за България" и член на комисията по здравеопазване в НС.

Предстои да се мисли за изграждането на площадки за кацане, като основната идея е те да бъдат в университетските болници. Във Военната болница в София вече има определен терен - във вътрешния двор на ВМА. Идеята е ранените да се транспортират оттам до всички близки болници в района.

Красимир Мурджев съобщи за намерението на Министерството на здравеопазването да работи за възстановяването на звеното за санитарна авиация в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас преди ден. Той обаче коментира, че средствата ще бъдат осигурени от здравното ведомство, на което ще бъде подчинено новото звено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още