IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN България ще поиска увеличение на цената на тока със 7-9%

Ценовите решения през 2013 година поставят под риск качественото изпълнение на задълженията на компанията

16:52 | 03.02.14 г. 3
EVN България ще поиска увеличение на цената на тока със 7-9%

EVN България ще настоява за увеличение на цената на тока с между 7% и 9%, става ясно от съобщение на електроразпределителното дружество. Ценовото предложение за новия отчетен период ще бъда внесено в края на февруари в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

От дружеството обясняват исканията си с „несъответствията, причинени от ценовите решения през 2013 година, които се случиха почти изцяло за сметка на електроразпределителните дружества и крайни снабдители“. „Енергийната система на България се нуждае от експертни решения за избягване на бъдещи поражения“, отбелязват в съобщението си от EVN.

Компанията посочва и конкретните проблеми – с решението си от 1 август 2013 година ДКЕВР одобри оперативните разходи за дружествата на EVN на стойност 106 млн. лева. В същото време обаче разходите, посочени от дружеството, са били на стойност 130 млн. лева.

Допълнително с ценовото решение от 30 декември ДКЕВР намалява признатите технологични разходи от 10% на 8%, а реално постигнатото ниво на компанията е 10,8%.

От EVN посочват, че от една страна това е най-ниското ниво на признати разходи за енергийните дружества в целия Балкански регион (средно е 13,99%). От друга страна през 2005 година технологичните разходи на компанията са били 20,5% и за да бъдат намалени до сегашното ниво компанията е инвестирала над 1 млрд. лева в мрежата на Югоизточна България. Тези средства са осигурени почти изцяло от реинвестиране на печалбата, допълват от EVN.

„Този устойчив темп на инвестиции на компанията не беше отчетен от ДКЕВР в последните ценови решения на комисията, които лишават инвестиционната и ремонтна програма на EVN България от близо 50 млн. лева“, се казва още в изявлението на компанията.

От там посочват и друг пример за несъответствията в последното ценово решение – ДКЕВР задължава компанията да купува от държавната Национална електрическа компания енергията по цена от 107,34 лв. (без ДДС) за мегаватчас (MWh), а е задължена да я продава на своите клиенти през нощта по цена от 86,76лв (без ДДС) за мегаватчас (MWh).

От ЕVN допълват в заключение, че тези проблеми поставят под риск качественото изпълнение на техните задължения, както и намаляват желания темп на инвестициите в мрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
nicknameg
преди 10 години
Тези са наистина нагли.Първо да си спрат безконтролните харчове,да спрат и с крайно лошите мениджърски решения.Ако тези "експерти не ги разкараме" неминуемо ще има поражения в особенно големи размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
aminalon
преди 10 години
evn , kradci golemi , koi i dade aktivi za 10 miliarda za 300 miliona . van ot balgariq , kakato napravi albaniq , da si hodiqt v avstriq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
lubenmark
преди 10 години
EVN преди да поиска увеличение да си ходи от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още