IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 февруари

07:40 | 03.02.14 г.
Преглед на печата за 3 февруари

Бюджетният дефицит с четирикратно увеличение за година

В. Капитал Daily

Четирикратно е нараснал бюджетният дефицит през миналата година и е достигнал 1.44 млрд. лв., след като за 2012 г. той бе едва 350 млн. лв. В отношение към брутния вътрешен продукт това прави 1.8%, докато за предходната година той бе 0.4%. Причините за това може да се обяснят с един тревожен и един положителен факт. Първо, има проблем с приходите, защото отчетът показва, че при нито един данък събираемостта не е такава, каквато правителството е очаквало. Общото неизпълнение е 480 млн. лв. На това управляващите са реагирали по класическия начин, чрез "виртуални икономии" от разходи, които са били изкуствено раздути в процеса на планиране на бюджета. Така например за лихви са платени със 189 млн. лв. по-малко от заложеното в плана. Положително е, че държавата увеличава инвестиционните си разходи - с 13% до 4.1 млрд. лв., както са нараснали и разплащанията по проекти, които се финансират от Европейския съюз.

България ще получи 86 млн. лв. от ЕС за жилища за 6300 роми

В. Сега

Европейските пари за изграждане на жилища за ромите и други социално слаби групи през следващите няколко години нарастват на 86 млн. лв., става ясно от проекта на новата оперативна програма "Региони в растеж". За целево финансиране са определени 67 града в България. Те ще са длъжни да инвестират 5% от средствата за изграждане на къщи за най-бедните. Това означава, че около 86 млн. лв. са гарантирани за домове за социално слаби представители на малцинствата. Парите са около шест пъти повече от около 15-те млн. лв., които бяха заделени за няколко общини в рамките на програмния период от 2007 до 2013 г. Досега обаче няма завършен нито един жилищен блок.

Спорни законови промени може да вдигнат лихвите по кредитите

В. Сега

Промените в Закона за потребителския кредит, внесени в края на миналата седмица в парламента от депутати от БСП и ДПС, вероятно ще доведат до увеличение на лихвите по заемите, ако бъдат приети в този си вид, предупреждават банкери и експерти. Проектът, в чиято разработка водещи са Румен Гечев и Йордан Цонев, по принцип трябва да защити правата на потребителите на банкови услуги. Резултатът обаче може да бъде отрицателен.

Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика промените неминуемо ще се отразят в посока на поскъпване на лихвите по заемите. Това е така, защото банките имат само два източника на приходи - такси и лихви. Когато те не могат вече да разчитат на таксите, е нормално да компенсират с оскъпяване на лихвите. Според експерта това е напълно нормална реакция и затова е лицемерно гражданите и държавата да се сърдят, когато банките едностранно променят условията по кредита.

Плащаме с bitcoin за почивка в Балкана

В. Стандарт

Кое е общото между почивка в Троянския Балкан, обяд в центъра на София и ефектно интериорно осветление?
Отговорът никак не е труден - за всичко това можем да платим с виртуалната валута биткойн (bitcoin, от англ. ез. - bit - единица информация; coin - монета).

Разплащането с биткойни започва да набира сериозна скорост и в България. Понастоящем потребителите могат да открият редица обекти в страната, които приемат електронната валута за легитимно разплащателно средство. Екоселище до троянското село Горно трапе, ресторант в София, магазин за осветителни тела, фирма, както за хостинг, така и за облачни услуги, туроператорски агенции, преводаческа агенция във Варна и онлайн магазин за сувенири официално приемат плащания с биткойни, сочи справка в сайта coinmap.org.

Пловдив си връща консервните фабрики

В. Стандарт

Пловдив е на път да върне славата си на най-големия център по консервна промишленост у нас. Това ще стане възможно с изграждането на новата индустриална зона "Тракия", която е проект на "Сиенит холдинг" и ще се изпълнява съвместно с израелски партньори. "Внесли сме предложението в Агенцията за инвестициите и оттам в Министерството на икономиката, където кандидатстваме за приоритетен проект", обясни Пламен Панчев, който е председател на Съвета на директорите на "Сиенит холдинг".

Гласят Паси за еврокомисар

В. Стандарт

Гергана Паси е най-вероятният български еврокомисар след изборите през май.
Бившият министър по европейските въпроси в кабинета "Станишев" е фаворит на сегашното правителство, научи "Стандарт". Другите два варианта са настоящият еврокомисар Кристалина Георгиева и Надежда Нейнски. Наскоро премиерът Пламен Орешарски похвали работата на Георгиева, но настоя, че следващият ни представител в Еврокомисията "не е желателно да се затваря в рамките на една политическа сила".

Строят още 22 депа за отпадъци до 2015 г.

В. Новинар

България е поела ангажимент до 2015 година да приключи изграждането на 24 нови депа за отпадъци, но до момента са изградени само две. Още в края на 2009 г. е трябвало да закрием депата за сметища, които не отговарят на европейските изисквания, според европейска директива и договора за присъединяване, но не сме го направили, защото не сме имали финансова възможност. Това обяви пред БНТ Искра Михайлова, министър на околната среда и водите. Планирано е на нови терени да бъдат построени нови депа по оперативна програма "Околна среда", а след това да бъдат рекултивирани и старите сметища. "Европейската комисия е започнала процедура през 2012 г., когато подлежащите на рекултивирани депа са били 130, а към днешна дата те са 113.

Наказанията при неизпълнение на заложените проекти могат да бъдат в размер на няколко милиона евро", заяви Михайлова. По думите й от 2015 г. такса смет няма да се изчислява на база данъчна оценка на имот, а на база на количество произведен отпадък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още