IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 февруари

08:05 | 01.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 1 февруари

Telenor ще инвестира близо 300 млн. евро за обновяване на мрежата си в България

в-к Капитал

"Който купува кораба, той дава името му" - гласи норвежка поговорка от ерата на викингите. Като се има предвид, че Telenor плати 714 млн. евро за "Глобул", а все още не е поставил името си на бака му, явно корабът има нужда не просто от смяна на платната и измиване на палубата, за да му се доверят новите му собственици. Това, което те вече започват да правят, според информация на "Капитал" е по-скоро основен ремонт на цялата конструкция. Мащабът на инвестицията, планирана за целта, е мултимилионен: предстои подмяна на цялата мрежа, надграждане на технологията с цел да осигурява стабилен и бърз пренос на данни и веднага след това - ребрандиране на оператора като Telenor. Какво ще донесе всичко това на потребителите - най-вероятно ще се разбере в края на следващата зима. Но като цяло от ерата на OTE ще се запази само добре развитата търговска мрежа, и билинг системата.

Според няколко независими източника на "Капитал" от индустрията Telenor в момента провежда конкурс за основни доставчици на ново оборудване за мрежата на "Глобул". Покупката ще е на приблизително 2600 базови станции, а цялостният проект предвижда те да бъдат свързани помежду им с оптични трасета. Крайната цел е мрежа от четвърто поколение, поддържаща много висока скорост на трансфер на данни. Според експерти от сектора оптичната връзка е избрана пред алтернативата й (радиорелейна линия), защото осигурява не само голям капацитет за пренос, но и е по-сигурна - не се влияе почти изобщо от метеорологичните условия.

Според източниците на вестника, търгът за избор на основни доставчици е стартирал още през октомври миналата година, а победителите (вероятно повече от един) се очаква да бъдат обявени в началото на февруари. Кандидати са ZTE, Huawei, Ericsson и NSN.

София отваря обятия за Lafka

в-к Капитал

Без никаква форма на обществено обсъждане, с концепция, писана от тесен кръг общински съветници, със силно ограничаващи конкуренцията правила и с изисквания, изхвърлящи от играта всички освен една-две групи фирми. Така в момента се подготвя конкурсът за отдаване на концесия на спирките на градския транспорт в София. Повечето общински съветници, запитани от "Капитал", не знаят (или поне така твърдят), че процесът е напреднал до степен, че има подготвени условия за предстоящото състезание. Факт е обаче, че в общината циркулира документ, наречен "Проект на Документация за участие в открита процедура за концесия на спирките на масовия градски транспорт". При това със съдържание, задържащо интереса на просветения читател докрай. Където обаче не трябва да се очакват изненади - конкурсът е удивително по мярка единствено на фирмите, контролирани от Делян Пеевски и Красимир Гергов.

Искров: Има предпоставки за ускоряване на растежа

в-к Стандарт

Има предпоставки за ускоряване на икономическия растеж и българският банков сектор е в състояние да подкрепи търсенето на кредити. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров по време на церемонията по връчване на наградите "Буров". Мога спокойно да кажа, че банковият ни сектор ще посрещне новата реалност с достатъчно капитал и ликвидност, добави Искров. Той предупреди, че свръхрегулациите в банковия сектор винаги се връщат като бумеранг върху хората и бизнеса и подчерта, че трябва да се внимава много, когато се регулира неблагоразумно. Банките в България разчитат най-вече на доходи, реализирани с кредитиране, а реалният сектор разчита преди всичко да финансира дейността си с банков кредит, интересите на двете страни са преплетени и е много важно взаимоотношенията да бъдат базирани на прозрачност, подчерта управителят на БНБ.

Бюджетният дефицит за 2013 г. е 1.8%, отчете финансовото министерство

в-к Стандарт

Бюджетният дефицит към края на 2013 г.  е 1.8% от прогнозния брутен вътрешен продукт при планирани 2%, съобщи Министерството на финансите.

Разликата между приходите и разходите в бюджета възлиза на 1.448 млрд. лв.  като дефицитът  по националния бюджет е 891.6 млн. лв. , по европейските средства -  556.8 млн. лв.

Фискалният резерв към 31.12.2013 г. е в размер на 4.7 млрд. лв.

Отчетените стойности за дефицита и държавния дълг са по-ниски от заложените в  закона за бюджета, но нивото на фискалния резерв надхвърля заложеното в закона, се посочва в съобщението.

Турски туроператори с интерес към СПА курортите във Варна

в-к Стандарт

Турски туроператори са проявили интерес към възможностите за СПА и релакс туризъм във Варна и курортите край морската столица по време на Световното туристическо изложение „East Mediterranean International tourism and travel", съобщиха от общината. Варна е привлякла вниманието и на хотелиери от юг, търсещи контакти с пътнически агенции, които да водят български и чуждестранни групи от страната ни към Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още