IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски: Българо-руските взаимоотношения имат потенциал за развитие

Премиерът изразява надежда пред ИТАР-ТАСС за задълбочаване на сътрудничеството с Москва в търговско-икономическата и в научно-техническата област

18:39 | 30.01.14 г. 2
Орешарски: Българо-руските взаимоотношения имат потенциал за развитие

Взаимоотношенията между България и Русия имат голям потенциал за развитие, коментира в интервю за ИТАР-ТАСС премиерът Пламен Орешарски.

“Между България и Русия винаги е имало добри отношения в исторически план, но в последните години потенциалът им стои неоползотворен напълно. Заслужава си да решим този въпрос”, посочва Орешарски.

По думите на министър-председателя може да се говори за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество.

“В момента търговският ни баланс е със сериозен дефицит. Доста голяма разлика се е формирала в търговията между двете страни и ние се стремим да насърчаваме износа на наша продукция в Русия. Смятам, че и руската страна също мисли в тази посока, тъй като асиметрията в търговията никога не е добър показател“, допълва премиерът.

През април в София ще се проведе заседание на междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Орешарски изразява надеждата си, че на заседанието ще се приемат решения, които да доведат до задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в тези области.

Основните сфери, в които двете страни ще засилват сътрудничеството, са енергетиката, машиностроенето, туризмът, посочва още Пламен Орешарски. Той допълва, че външно министерство търси възможности за облекчаване на визовия режим.

“Българското общество поддържа ядрената енергетика. Имаме дългогодишен опит в тази сфера. И ако се върнем в миналото, ще видим, че това е ставало с помощта на Русия и на руските технологии. Затова и съм оптимист за бъдещето на ядрената енергетика в България“, коментира премиерът в интервюто.

Той обаче не коментира проекта за втора ядрена централа заради арбитража.

За “Южен поток” Орешарски посочва, че “ще допринесе за България в няколко посоки” - диверсификацията на пътищата, по които страната получава газ, таксите за транзит и икономическо съживяване на регионите, през които газопроводът преминава.

Премиерът говори и за евентуална среща с руския президент Владимир Путин по време на Олимпиадата в Сочи. “Надявам се такава среща да се състои. Между България и Русия винаги има за какво да се говори“, коментира Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
От 24 години насам,обезумялата ни държава,в лицето на обезмозъчения "народ", се движи, между какви ли не, "потенциали" и какви ли не удари, се стоварват, по главата му, от всеки един "потенциал".А през това време "натрупвания капацитет",по разни "кондензатори",лекичко и тихичко, изтича оттам, в офшорните сметки на на "строителите на нови потенциали".ЗА СМЕТКА НА ТОВА,ОБАЧЕ,КАКВИ СЕРИ-ЯЛИ,ШОУТА,"БРАДЪРИ" И ТЕМ ПОДОБНА ПЛЯВА, ГО ЗАСИПВАТ УПОИТЕЛНО И ПРИСПИВНО....Само отвреме, навреме се чува едно заплашително БЕ-Е-Е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още