IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производители подкрепят идеята за по-нисък ДДС за българските храни

Диференцираната ставка обаче представлява дискриминация според зам.-министъра на финансите Людмила Петкова

18:04 | 30.01.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Производители подкрепят идеята за по-нисък ДДС за българските храни

Българските производители подкрепят идеята за намаляване на ДДС за родните храни. Те настояват обаче и за равни условия с останалите земеделски производители в Европейския съюз (ЕС).

Производители, депутати и представители на правителството обсъдиха днес предложението на “Атака” за промени в Закона за данъка върху добавената стойност, с които ДДС за произведените на територията на България хранителни продукти да се намали на 10%.

Депутатът от "Атака" Илиан Тодоров, цитиран от БТА посочи, че намаляването на ДДС ще облагодетелства всички български производители и ще доведе до увеличаване на покупателната способност.

Той подчерта, че в България минималната работна заплата е най-ниска в ЕС, а българите са принудени да плащат един от най-високите ДДС. Същевременно европейските производители на хранителни продукти са облагодетелствани спрямо българските заради размера на получаваните субсидии, което поставя българските земеделци и животновъди в неконкуретно положение. 

Според заместник-министъра на финансите Людмила Петкова обаче въвеждане на намалена ставка на ДДС само за българските производители е нарушение на конкуренцията и дискриминация към производителите от останалите държави от ЕС. 

Според нея намаляването на ДДС не е най-ефективният инструмент за стимулиране на българските производители. По думите й Европейската комисия обмисля да се отменят преференциалните ставки, защото са предпоставка за данъчни измами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Баш казано, те на тва се надяват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
melon
преди 10 години
За съжаление няма да има полза от намаляване на ДДС. Крайните цени на дребно ще останат на същите нива. Държавата ще има по-малко постъпления от този важен за бюджета данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
milioner4e
преди 10 години
По принцип всички сме неравнопоставени с европейските ни колеги. По-добре е да си направим ДДС-то за всичко 10%. А най-добре е производителите един път да застанат като едно и да покажат, че имат организация и да си договорят условията с хипермаркетите, защото на запад е корено различна ситуация. В Карфур в Италия няма да намерите фъшлясалите "френски" стоки с изтекъл срок на годност. Дават си дупето само и само да подпишат договор и като тия не го изпълнят надуват гайдата да намалят ДДС-то. Плюем на вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още