IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на електричество забавя ръста си през декември

Данните на НСИ показват и намаление на добива на природен газ у нас, както и на потреблението на суровината в последния месец на 2013 г.

12:01 | 30.01.14 г.
Производството на електричество забавя ръста си през декември

Производството на електрическа енергия и добивът на твърди горива забавят ръста си в последния месец на 2013 година, показа статистиката на Националния статистически институт за производството и търговията на енергийните ресурси.

Данните показват, че през декември производството на електрическа енергия се повишава с 2,8% на годишна база. В предходния месец обаче беше записан ръст в рамките на 7,5% на годишна база.

На месечна база обаче имаме ускоряване на производството – 13,2% ръст, спрямо 7,3% през ноември. В последния месец на миналата година са били произведени общо 4,68 хил. гигаватчаса електрическа енергия.

Основната част от произведената енергия е реализирана на вътрешния пазар – 3,5 хил. гигаватчаса, което е увеличение от 0,1% спрямо декември 2012 година. Спрямо ноември 2013 година доставките се увеличават с малко над 22%.

Забавено увеличение има и по отношение на добива на твърди горива. През декември 2013 година са добити 3,84 млн. тона, което е с 9,5% спрямо миналия декември. През ноември 2013 година обаче годишният ръст доближаваше 26 на сто. На месечна база обаче тенденцията се обръща – през ноември 2013 година се наблюдаваше спад от 18,5% по отношение на добива на твърди горива на месечна база, докато месец по-късно вече има увеличение от 15,5%.

Припомняме, че правителството на Пламен Орешарски предприе редица мерки за оздравяване на българската енергетика, като част от тях бяха стимулиране на износа на електричество. Това доведе и до по-голям добив на въглища.

Данните на НСИ показват намаление на количествата природен газ, добиван в страната. През декември 2013 година в страната са добити 24 млн. куб. метра газ, което е с 11% по-малко спрямо предходната година. На месечна база обаче има ръст от 4 на сто.

На годишна база намалява и потреблението на природен газ – с почти 7% до 351 млн. куб. метра.

Статистиката обаче показва, че тенденция в цяла Европа е по-широкото използване на въглища. През последните месеци евтиният шистов газ, който се добива в САЩ, доведе и до намаляване на цените на въглищата. Това накара бизнеса да се обърне отново към твърди горива.

Данните на НСИ показват още, че спрямо другите енергийни продукти (пропан бутан, бензини) има намаление както по отношение на производството, така и на доставките. Най-значителен е спадът в производството на дизелово гориво – с 33% до 132 хил. тона. Производството на пропан бутан пък намалява с 30 на сто до 34 хил. тона.

С над 33% до 28 хил. тона намаляват доставките на безоловен бензин през декември 2013 година на годишна база. През последния месец на миналата година са доставени и 142 хил. тона дизелово гориво, което представлява понижение от малко над 7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още