IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в промишлеността са без промяна през декември

На годишна база индексът за цените на производител на вътрешния пазар спада с 2,8%

11:50 | 30.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на производител в промишлеността са без промяна през декември

Индексът на цените на производител* на вътрешния пазар в промишлеността през декември запазва нивото си спрямо предходния месец, а през последните 12 месеца спада с 2,8%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индекси на цени на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2005=100):


Графика: НСИ

На месечна база намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1,4%, докато в преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

На годишна база цените намаляват в добивната промишленост - с 12,1%, в преработващата промишленост - с 0,8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,2%.

Общият индекс на цените на производител (включващ и цените на международния пазар) през декември намалява с 0,2% на месечна и с 2,9% на годишна база.

На месечна база по-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 3,2%, и в преработващата промишленост - с 0,1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

На годишна база в преработващата промишленост намалението на цените на производител е с 1,3% спрямо декември 2012 година.

* Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Информация за изчисляване на индексите се получава от месечните изследвания на цените на производител на вътрешния и на международния пазар. За оценка на индексите се извършват наблюдения на базата на постоянна извадка от групи продукти, която е представителна за цялото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още