IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът се подобрява в началото на годината

Януарската анкета на НСИ отчита повишени очаквания за поръчките в краткосрочен план, но в промишлеността това не се свързва с ръст на износа

11:35 | 28.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът се подобрява в началото на годината

Стопанската конюнктура в страната през януари се подобрява, отчитайки ръст от 4,6 пункта спрямо декември, показва анкетата на Националният статистически институт (НСИ).

Общ показател на бизнес климата:

Графика: НСИ

Показателят за бизнес климата* отчита по-благоприятните мнения на стопанските ръководители от всички наблюдавани отрасли: промишленост (+5,4 пункта), строителство (+6,6 пункта), търговия на дребно (+1,4 пункта) и услуги (+3,7 пункта).

В промишлеността се отчитат по-оптимистични очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им относно производствената активност през следващите три месеца се подобряват, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за износ през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите през януари е с 1 пункт над нивото от октомври 2013 г. и достига 70,8%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

В строителството също има подобрени нагласи. В следващата половин година стопанските ръководители очакват и увеличение на новите поръчки, което според тях ще доведе и до известно активизиране на дейността в краткосрочен план.

В търговията на дребно се отчитат по-оптимистичните очаквания за следващите шест месеца. Анкетата регистрира и по-благоприятни очаквания по отношение на поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

При услугите същ се наблюдават подобрени оценки и очаквания на мениджърите. По-благоприятни са и мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, като в строителството се изтъкват и финансовите проблеми.

По отношение на продажните цени мениджърите от всички отрасли предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

* Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя за промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още