IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 януари

07:29 | 28.01.14 г.
Преглед на печата за 28 януари

Бинго залите и лотариите плащат само 10% данък печалба

В. Капитал Daily

От началото на тази година бинго залите, организаторите на томболи и на лотарийни игри плащат само 10% данък печалба. Така те се превръщат в единственото изключение от общия режим за облагане на хазарта. Това е тълкуванието на Националната агенция за приходите (НАП) за промените в Закона за корпоративното подоходно облагане и за хазарта, които касаят тази дейност и са в сила от януари 2014 г.

Оказва се, че при гласуване на второ четене в зала на законовите поправки през декември депутатите, експертите към бюджетната комисия и Министерството на финансите са пропуснали да отбележат какво точно да е алтернативното облагане за хазартната дейност от лотарии, томболи и числови лотарийни игри Бинго и Кено. Досега за тях се дължеше 15% върху оборота, т.е. данъчната тежест беше значително по-голяма.

Заплатите на висши чиновници, кметове и депутати ударно растат

В. Сега

Правителството и парламентът показаха изключителна щедрост, въпреки че кризата все още не е приключила. Вчера стана ясно, че МС е увеличил рязко максималните заплати за висшата администрация. А депутатите размразиха месечните си възнаграждения, които не бяха пипани 4 г. заради солидарност с българските граждани.

Разликите в максимално позволените месечни възнаграждения на членове на политическите кабинети на министрите, шефове на държавни агенции и комисии, областни управители и кметове надхвърлят 1000 лв. Дали заплатите на конкретните лица ще бъдат увеличени до новия лимит обаче, зависи от възможностите на вече определените бюджети за възнаграждения.

Държавният дълг се увеличи с 1.3 млрд. лв. само за месец

В. Сега

Правителството се похвали, че в края на 2013 г. държавният дълг е спаднал до 14.1 млрд. лева, но още в първия месец на новата година картината бързо се променя. Вчера по поръчка на Министерството на финансите БНБ набра 400 млн. лева чрез продажба на държавни ценни книжа. Това е последната емисия от януарския календар на МФ. Още на 3 януари бяха пласирани ДЦК за 400 млн. лева, последваха още два аукциона по 50 милиона. Така само през януари новият държавен дълг вече е 900 млн. лева, а скоро ще достигне 1.3 млрд. лева, тъй като за 3 февруари е планирана още една едра емисия за 400 млн. лева.

Една от причините за ударното трупане на нов дълг още в началото на годината е поетият от правителството ангажимент към земеделците да получат целия пакет евросубсидии, както и национални доплащания в края на януари. В началото на 2013 г. правителството на ГЕРБ също покри големите агроплащания с дълг.

Български компании ще строят селища в Мароко

В. Стандарт

Български компании имат шанса да изграждат селища със социални жилища в Мароко. Това стана ясно след посещението на родна делегация в африканската страна през януари. Тя беше водена от почетния консул на Мароко у нас и председател на строителната камара Светослав Глосов и министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов. Българските строители се ползват с много добър имидж в Мароко. И в момента там има наши работници, останали в страната, след като са приключили договорите им с държавното предприятие "Техноекспортстрой". Български работници изграждат редица обекти в африканската страна, обясни Глосов. По-големи шансове за родния бизнес обаче ще има след подписване на двустранна спогодба между двете държави.

Църквата с фирма

В. Стандарт

Свeтият синод смята много скоро да си направи фирма. Тя ще стопанисва имотите на църквата в София и в цялата страна. Митрополитите още нямат решение, но сред тях има нагласа за подобна стъпка, научи "Стандарт". Има вариант да се направи и сдружение "Синодални имоти". На заседание миналата седмица архиереите са се отказали да поверят този бизнес на външна фирма. Кандидати за това са били "Смарт брокерс", "Адрес" и "Алдес", съобщи сайтът dveri.bg. Създаването на търговско дружество ще се наложи, за да не се налага патриарх Неофит да разписва нотариални покани например. Иначе църквата може да управлява имотите и без фирма, тъй като Българската патриаршия е регистрирана като юридическо лице и има право на тази дейност.

Чужденци купуват БГ ниви след 3 години в страната

В. Стандарт

Чужденци, които искат да купят земя в България, ще могат да го направят само ако са пребивавали в страната ни поне 3 години. Това предвиждат законодателни промени, подготвяни от управляващите, които се очаква да бъдат гласувани до месец, съобщи bTV. От 1 януари 2014 г. пазарът на българска земя е отворен и достъпен за европейските граждани, но интерес към сключването на сделки няма, твърдят собствениците на земи.

Каймаканов връща в съда 30-милионния заем

В. Новинар

Областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов отново ще атакува в съда решението на кмета Иван Тотев да изтегли 30-милионен заем. Още през миналия септември губернаторът спря процедурата по теглене на кредита с мотивите, че не са спазени изискванията за оповестяване на публичен дебат. Според юристите на областна управа липсва и становище по въпроса в постоянните общински комисии и провеждане на процедура по ЗОП за избор на банка, която да осигури кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още